Pages

24 November 2006

Pravićete vi njega od blata

Srbija vraća kredit MMF-u prevremeno. Sada kada se MMF povlači vidi se koliko je on Srbiji pomogao. Ne kreditima nego uticajem na ekonomsku politiku koji je vršio uz pomoć uslova i pritisaka u vezi sa otpisom duga prema Pariskom klubu.

MMF je istorijski u drugim zemljama često bezobzirno rasipao novac, korišćen je u političke svrhe, kreditirao diktatorske režime ili prosto davao pogrešne savete (npr. ovde). Ali u skorije vreme bliže prati šta vlade sa kojima sarađuje rade i strogo uslovljava kredite koje daje. Ranije je samo brinuo o stabilizaciji, a sada aktivno podstiče privatizaciju i liberalizaciju (što mu nije u opisu posla, ali dobro je da to radi).

U Srbiji je samo u poslednjih par godina direktno uticao na smanjenje državne potrošnje putem dve revizije budžeta, smanjenje inflacije i početak privatizacije NIS-a. Čim je aranžman istekao i MMF više nema čime da uslovljava Vladu Srbije, državna potrošnja raste, usvaja se Nacionalni investicioni plan, ponovo se menja guverner, itd.

U demokratiji ljudi na kraju krajeva dobiju šta su tražili. Baš zato je dobro da nam jedan deo politike bude nametnut. Bolje je da nam fiskalnu i monetarnu politiku vodi MMF nego bilo ko koga bi mi na izborima mogli izabrati.

5 comments:

Anonymous said...

Uglavnom se slazem. Cinjenica je da su u Srbiji Svetska banka i MMF odradili veliki posao, sto se recimo za EU ne bi moglo reci.

Medjutim, kome god to da kazem, upadam u debatu. Kada to kazem "desnicarima", oni me ubedjuju da su MMF i SB toliko okostale i birokratizovane institucije da su izgubile skoro svaki ugled u svetu i da nikada nista nisu uradile kako treba - mislim, klasicna libertarijanska prica. Kada kazem levicarima, oni me napadaju zbog "neoliberalizma" i, pazi sad, "bezdusnosti", pre svega zato sto MMF i SB podrzavaju "interese krupnog kapitala" i slicne nebuloze.

Medjutim, meni se cini da su u Srbiji nasli neki razuman balans izmedju "pritiskanja" kroz uslovljavanje i "podrske tranziciji" kroz davanje kredita.

Zanimljiva stvar je da, kada su nedavno predstavnici SB dosli kod jednog naseg ministra da mu "plasiraju pare" on ih je sacekao recima "Izvolite, kako mogu da vam pomognem?". I to je problem. Vlada nema problem sa lovom, tako da joj ne trebaju ni MMF ni SB, pa moze da radi sta god hoce.

Anonymous said...

Tuzno je sto nemamo aranzma sa mmf-om ne zbog love vec zbog ekonomske politike vlade. Sa druge strane zar nisu revizije budzeta povecavale potrosnju?

Slaviša Tasić said...

Samo je poslednja revizija povećala potrošnju, zbog NIP-a, kada se MMF više nije pitao. Ranije dve, koje je tražio MMF su smanjile.

Anonymous said...

Pitanje je u odnosu na sta je smanjena potrosnja pod uticajem MMF-a.

Smanjena je sigurno u odnosu na prvobitno predlozene budzete, ali je veliko pitanje da li su oba puta (za 2004 i 2005) budzeti smanjeni kao procenat GDP-ja.

Slaviša Tasić said...

Jeste smanjena kao %GDP, i to dosta po zvanicnim podacima. E sad sta su tu knjizi a sta ne, ne znam...