Pages

04 October 2006

Ustav 2006

Plusevi:
1) Što je donet.
2) Osnovna prava i slobode su dobro regulisani.

Minusevi:
1) Razlozi zbog kojih je donet su dnevno politički.
2) Smešno i napadno isticanje Kosova kao sastavnog dela teritorije, a da referenduma neće ni biti na teritoriji Kosova.
3) Lako se menja, sama Skupština ga može promeniti sa 2/3 glasova.
4) Član 20 je besmislen: "Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom mogu zakonom biti ograničena ako ograničenje dopušta Ustav... ". Znači zajamčena su Ustavom, a mogu se zakonom ograničiti. A onda su se setili da to nikako ne može, pa su dodali "ako ograničenje dopušta Ustav". Što onda znači da ta prava ipak nisu zajamčena Ustavom, jer on sam dopušta njihovo ograničenje.
5) Ćirilica kao jedino zvanično pismo iako (mi se čini da) većina piše latinicom.
6) Bespotrebno pominjanje pripadnosti evropskim vrednostima, socijalne države, pozitivne diskriminacije i sl. Etiopija je čuveni primer gde je hipermoderni ustav regulisao sve od socijalnih prava do afirmativne akcije, i eto kako im je lepo pomogao.

4 comments:

Anonymous said...

ostavi link za tekst ustava, nisam ga procitao

Anonymous said...

Sustina naseg Ustava je lose shvacena. Mislim, nisam pravnik, ali po meni Ustav treba da propise sta DRZAVA ne sme da radi i kakve propise NE MOZE da donosi. Recimo, da donosi zakone kojima se samo Srbima dozvoljava zaposljavanje, ili zakone kojima se otima privatna svojina... Suludo je ustavom braniti ljudima da nesto rade - time se bave zakoni. A evo je jos jedna glupost iy ustava - "srednjoskolsko obrazovanje je besplatno"! Sta to znaci, da ako hocu da osnujem privatnu gimnaziju, ne mogu da naplacujem skolarinu???

Slaviša Tasić said...

Kod nas su i zakoni loše shvaćeni, mnogo njih propisuje šta sme ili treba da se radi, umesto šta ne sme.

Anonymous said...

Naprotiv Marko. Ustav treba da napise sta drzava sme da radi. I nista vise osim nabrojanih stvari drzava ne bi trebalo da radi.

Ako bi ustav napisao sta drzava ne sme da radi, onda bi to morala da bude jako, jako duga lista.

Za gimnaziju si u pravu, moraces izgleda da se preorijentises na pekaru. Ovi privatnici danas ni pet ni sest nego gimnaziju. Polako.