Pages

20 August 2006

Microsoft i Evropska komisija

U odnosu na antimonopolsku tužbu koju je svojevremeno pokrenula Klintonova administracija, progon kome je Microsoft izložen u Evropi je mnogo veći. On poslednjih nekoliko godina poprima već sve odlike klasičnog lova na veštice. EC je najpre naložila Microsoftu svojom odlukom 2004 da razdvoji Windows Media Player od ostatka sistema, zato što to "šteti konkurentima" i predstavlja "vezanu prodaju", kao i da otkrije informacije koje bi omogućile konkurentima da razviju softvere koji bi jednako dobro radili na serverima koji pokreću Windows kao i same Windowsove aplikacije. Dakle, da ustupi, i to besplatno, neke od svojih tehnoloških tajni konkurenciji!

Microsoft se žalio sudu prve instance i presuda bi mogla da bude doneta 2007. Ali, Komisija je svejedno odmah naložila Microsoftu da plati preko 600 miliona dolara na ime kazne za "zloupotrebu monopolskog položaja". Pre oko mesec dana Komisija je donela novu odluku kojom je kaznila Microsoft retroaktivno sa novih 357 miliona dolara za odbijanje da postupi po naređenjima Komisije, po 2 miliona dolara dnevno, za svaki dan tekuće godine, od 1 janurara do 20 juna. Zapravo kao kaznu što se žali, i koristi svaku zakonsku mogućnost da pred regularnim sudovima EU ospori odluke Komisije.

Gde su grupe za zaštitu ljudskih prava i intelektualne svojine? Recimo, svi koji se sa toliko istrajnosti i energije bore za ljudska prava i fer tretmanTalibana u zatvoru Gvantanamo?

No comments: