Pages

26 March 2012

Promena marže

Izgleda da su sudovi uradili ono o čemu smo govorili da je uvek trebalo da rade -- banke nisu smele da jednostrano menjaju marže kod kredita sa fiksnim kamatama. (Mada prema informacijama iz komentara na naš linkovani post, ovo uopšte nije prvi put, kako kaže B92, da sudovi u Srbiji to odluče). I ova odluka je doneta ne na osnovu novog zakona o bankama, nego starog Zakona o obligacionim odnosima.

Sud je odlučio da banke nisu smele da menjaju marže čak i kad je u kreditnim ugovorima pisalo da smeju. Tumačenje je verovatno da je ovakva provizija arbitrarna, da je jednostrana jer banka može da je neograničeno primenjuje u svoju korist, i da uzimalac kredita u trenutku potpisivanja nije mogao imati u vidu arbitrarnu promenu marže za par procentnih poena nagore. Načelu razuma je data veća težina nego tekstu ugovora i to je dobra stvar. Tekst ugovora u pravu nije svetinja kao što se ponekad misli -- ugovor je saglasnost volja, a tekst je samo dokaz o toj saglasnosti. Ako jedna strana može da pokaže da nije mislila to što tekst ugovora kaže, onda je taj deo ugovora ništavan. Ovo posebno važi za anglosaksonsko pravo, ali evo primenjuje se i u civilnom.

8 comments:

Anonymous said...

Civilnom? Inače, ne slažem se sa postupkom. Mislim, il' znaš il' ne znaš da čitaš.
Međutim, ako banka da dodatak, projekciju... Onda jes' prevara u pitanju.

mileusna said...

Ne kaže B92, kaže Blic a B92 samo prenosi, što uglavnom i radi.

Anonymous said...

@Srdja
"Mislim, il' znaš il' ne znaš da čitaš."

U pitanju je klasican pokusaj prevare od strane banke, nesto reklamiraju, prodaju, te u ugovoru nazivaju "fiksnim", a onda sitnim slovima negde u zapecku napisu da to "fiksno" mogu da menjaju kako im se cefne. Ugovor je time postao kontradiktoran i taj dopunski i besmisleni clan ne treba da vazi.

Mogli su napisati i da imaju pravo na neciji bubreg, al to nadam se takodje ne bi vazilo na sudu.

Anonymous said...

OK, Jovane, razumem. U pravu ste.


Mala šala :)
I ovde postoji rasprava oko značenja reči "fiksno". "Nepromenjiv"?

Aleksandar said...

Marko, reci kontinentalno pravo, nemoj da se praviš Englez:))

Slaviša Tasić said...

Nije Marko ja sam. A i evo guglujem, kaže se civilno i na srpskom.

Aleksandar said...

A ti li si:)
Kod nas se kazuva kontinentalno pravo. Civilno pravo u srpskom označava gradjansko pravo(stvarno, obligaciono, nasledno itd), a oni koji predaju te predmete se zovu civilisti.

Anonymous said...

Mladena Obradovića osudili na 10 meseci zatvora u prvostepenoj presudi :)))
U IME SLOBODE!