Pages

05 January 2015

Rusija klizi sve niže

I tu ne mislim na rublju, ni na Ukrajinu. U slabije propraćenom incidentu, anti-korupcioni bloger Aleksej Navaljni, inače u kućnom pritvoru, osuđen je uslovno na tri godine zbog navodne korupcije. Jasno je da su optužbe isfabrikovane; firma koju je Navalni navodno oštetio, Yves Rocher, ga nije ni za šta tužila i njeni predstavnici su izjavili da ni na koji način nisu oštećeni. 

Ono što je zanimljivo je da je Aleksejev brat, Oleg Navaljni, politički neangažovan i široj javnosti do sada nepoznat, osuđen na tri i po godine pravog zatvora po istoj, isfabrikovanoj optužnici. Putinova država je sa tom osudom dosegla novo dno. Čak i mafija u ovim stvarima ima skrupula; kod im ne dozvoljava da jedni drugima udaraju na porodice. Rusija sada, po prvi put od pada sovjetskog režima, počinje da radi i to. 

Navaljni nije klasični predstavnik prozapadne liberalne opozicije. On je nacionalista koji je, na primer, podržao okupaciju Krima. Problem je jedino što se bavi istraživanjem korupcije i što ima političke aspiracije. Prošle godine je, sa kratkom kampanjom i uz medijsku blokadu, osvojio 27% glasova na izborima za gradonačelnika Moskve. 

U povezanoj vesti koju više ne mogu da nađem, bivša PR osoba Navaljnog je sada na studijama u Americi. Ruske vlasti su priveli njenu majku na informativni razgovor i sada i njoj preti hapšenje.