Pages

30 October 2009

Demokratski mrak

Dva nagoveštaja obračuna sa slobodom govora i jedan bahato očigledan kafkijanski proces nagoveštavaju da cenzura kuca na velika vrata uvodeći demokratski mrak.

Nakon patetične epizode sa predsednikom i šampanjcem, republički javni tužilac je pronašao uzrok svog zla na tribinama i u okolini fudbalskih stadiona. Naravočenije je da pazite kako se oblačite jer se može desiti da se ne svidite javnom tužiocu. Da dalje komentarišem nema potrebe, optuženi izgrednik je odgovorio bolje nego što bih ja to uradio.

Pored novopečenog cenzora, stari i provereni cenzori iz RRA otkrili su da je emisija Trenutak istine problematična. To je i logično u Srbiji u kojoj je laž vrhunska vrednost, gde mitovi skrajnjuju stvarnost, gde postoji virtuelna i stvarna Srbija... U takvoj zemlji nema mesta činjenicama da su ljudi pohlepni, da muževi biju žene, da ima seksa mimo pravoslavnog, da požuda pokreće mnoge stvari, da je strah utkan u mnoge odnose. Nažalost, kada se našoj mediokritetskoj i ambivalentnoj javnosti servira istina, tu je RRA da razbije ogledalo jer je slika ružna. A da je ne bih bio moralista koji uvodi moral koji je po mojoj meri, a nije po meri već pomenute ambivalentne Srbadije, zadržaću se na jednostavnom argumentu - a ko tera one koji se zgražavaju nad onim što znaju da je istina koja se gura pod tepih da gledaju Pink?

Inače i Raja Rodić je u zatvoru, pa na zdravlje. Nadam se da će i drugi koji su zaboravili da plate dažbine državi tokom 1990-ih imati isti tretman, mada možda ostanemo bez pola vlade.

Žižek, Lenjin, Obama

Možda će neko reći da 'izvlačim iz konteksta', ali prevodim doslovno iz intervjua sa Žižekom:

Ja sam lenjinista. Lenjin se nije plašio da uprlja ruke. Ako možeš da zgrabiš moć, zgrabi je. Uradi sve što je moguće. Zato ja podržavam Obamu.