Pages

03 December 2010

Kim Džong Il gleda na stvari

Na razne stvari.

Roslingovi animirani krugovi

Slaviša je linkovao novi Roslingov video, pa sam mislio da bi možda bilo zanimljivo da ponovo  pomenem da slične prezentacije može da napravi bilo ko.

Prvo, odete na svoj Google nalog i otvorite Google Documents i napravite novi spreadsheet. Podatke morate da organizujete na tačno definisani način i to je, u stvari, najveći deo posla. U prvoj koloni mora da bude ime zemlje, u drugoj mora da bude godina, a u daljim kolonama dajete podatke. Kada naprivite takvu tabelu, selektujte celu tabelu, pa idite na Insert/Gadget/Motion Chart. Kada napravite grafikon, možete ga malo još podešavati. Gadžet možete i da "Publish" (što, čini mi se, nije moglo pre par godina kada sam pisao prošli tekst), nakon čega dobijete html kod koji možete da kopirate na svoj blog, na primer, pa dobijete nešto ovako:



Kad kliknete na Play dugme, videćete kako se različite istočnoevropske zemlje kreću po površini u kojoj su ose "GDP per capita" i "Transition Score EBRD-a". Desno imate mala polja u kojima možete da birate određenu zemlju i slično.

Međutim, poenta ovog posta ipak nije samo to. Poenta je da me zanima da li neko od IT geekova koji prate ovaj blog mogu da mi objasne da li postoji način da tu animaciju nekako prebacim u Power Point. Koliko kapiram, radi se o Flash elementu, a ne znam da li Power Point podržava importovanje Flash? Odnosno, ovde sam nasao neko uputstvo, ali onda ne znam kako da uopšte da dođem do Flash fajla.

PS. Sada vidim da su na sajtu Gapmindera ponudili i desktop verziju aplikacije. Sad ću da je instaliram i da vidim u kojem formatu ona snima fajlove.

PPS. Desktop verzija nije rešenje. Niti omogućava export prezentacije, niti se mogu ubacivati podaci, već radi samo sa unapred ubačenim podacima. Kojih, doduše, ima veoma mnogo.

Wikileaks

Komentator nas proziva što nismo komentarisali Vikiliks. Moj razlog je što mi tema nije previše zanimljiva -- pročitao sam nekoliko izvoda najzanimljivijih detalja u novinama i ništa me nije posebno zaintrigiralo. Ustvari problem mi je da ozbiljno shvatim Vikiliks kad ni celu diplomatiju ne shvatam ozbiljno. Nisam siguran čemu najveći deo toga služi.

Lako je preceniti diplomatiju zbog pompe koja je prati, ali diplomate ne znaju mnogo toga što se inače ne zna u javnosti. Strani diplomata u jednoj zemlji se informiše prvenstveno iz press-klipinga domaćih medija. Možda nešto uspe da sazna u direktnim razgovorima tu i tamo, ali da li stvarno mislite da francuski ili nemački ambasador može znati više o srpskoj politici od domaćih novinara, koji poznaju jedni druge, poznaju insajdere i imaju ličnog interesa da o stvarnim ili izmišljenim skandalima odmah obaveste javnost?

Pogledajte slučaj ruskih špijuna u Americi od pre par meseci -- ti ljudi su posećivali skupve think-tankova, upoznavali se tamo sa ekspertima i činovnicima i pitali ih za lična mišljenja i onda slali šifrovane poruke kao da se radi o specijalnim saznanjima. Jedan od njih je slao u Moskvu podatke o kretanju cene zlata sa berze, kojih ima na internetu. A kad KGB špijuni to rade, šta onda očekivati od običnih diplomatskih kablova?

Zato novih informacija u Vikiliksu i nema toliko, nego se više svodi na ocene raznih karaktera, da ne kažem ogovaranja. U nekim prilikama je samo otvoreno rečeno ono što se inače zna -- recimo da Rusijom vlada KGB mafija. Zanimljiviji su možda neki slučajevi sa Bliskog istoka, gde domaći političari imaju nešto da kriju od javnosti ili od drugih zemalja. Tako smo videli da se arapske zemlje boje Irana iako to javno ne govore, ili da sarađuju sa američkim službama u borbi protiv terorista, ali se ne hvale time i ne vole da se čuje u domaćoj javnosti. U demokratskim zemljama takvih slučajeva uglavnom nema, jer i spoljnopolitički stavovi su javni.

Ubedljivo najzanimljivija stvar u celoj priči je podizanje optužnice Interpola protiv Asanža za potpuno drugačije krivično delo. Možda je i koincidencija, ali ako sam nekad verovao u teoriju zavere onda je to sada.

Sloboda i prosperitet TV

Odličan bosanski sajt sa video klipovima Friedmana, Hayeka i drugih -- sa prevodom.