Pages

17 March 2008

Flash forward

Beograd, 17. 3. 2108.
Kompanija Energoprojekt i Železnice Srbije potpisaće krajem ove ili početkom iduće nedelje ugovor o nastavku izgradnje železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu. Pri kraju je izrada neophodne dokumentacije za potpisivanje ugovora. Pripreme za taj projekat dugo traju, tako da se ubrzo posle potpisivanja ugovora može očekivati početak radova.

Bear Stearns

Kada bi centralna banka trebala da se umeša na tržište i izvuče banku pred bankrotom? A kada bi centralna banka trebalo da izvuče investicionu banku pred bankrotom? Generalno, libertarijanci smatraju da je i bankrot neophodan da bi magija tržišta došla do punog izražaja. Oni koji loše posluju bivaju kažnjeni dok se otvara prostor za konkurenciju. Najverovatniji odgovor libertarijanaca na ova pitanja bi bio nikad i stvarno nikad.

Federal Reserve je ovih dana odlučio da spreči bankrot Bear Stearnsa, poznate investicione banke, plašeći se posledica koje bi to imalo na povezana lica, odnosno lančane reakcije. Verovatno nikad nećemo saznati da li je Fed bio u pravu. Libertarijanci će verovatno principijelno kritikovati, ali sumnjam da bi i njima bilo baš svejedno da je Fed po njihovom savetu odustao od izvlačenja.

To doduše nije razlog zašto ovo pišem. U celoj ovoj priči ima još jedna interesantna stvar. Bear Stearns je prodat JP Morganu za 236 miliona dolara mada samo njihova zgrada na Menhetnu vredi 1,2 milijarde dolara. To me je podsetilo na priču o prodaji Luke Beograd koja je otišla za oko 40 miliona evra ali čije zemljište se procenjuje na mnogo više. Da li bi neki američki Savet trebalo da optuži JP Morgan za korupciju?

O kome li se radi?

U novom "The Economist-u" možete naći zanimljiv tekst o situaciji o Srbiji.

Posebno me je iznenadilo sledeće: "Recently a Serbian envoy told his Western colleagues that the best way to help pro-European Serbs was to make sure that the rest of the region made no progress towards Brussels so long as Serbia's bid was stalled. He was told that if he expected the EU to do that, he needed to take a check on the realities of the world."

Padaju mi na pamet dva srpska proevropska političara koja bi bila u stanju da tako nešto kažu. Ne bih da ih imenujem, ispašće da agitujem za nacionaliste.

Koliko ima državnih organa u Srbiji?

Siguran sam da odgovor na ovo pitanje niko nema, naročito ako u obzir uzmete i sve lokalne samouprave.

Jedan od boljih načina da makar steknete predstavu o tome koliko državnih organa ima se nalazi na ovom linku. Radi se o "Spisku rezervisanih domena u okviru .rs domena za potrebe republičkih organa i organizacija". Spisak inače ima 22 strane. Naravno, neki državni organi su tražili tri ili čak četiri različita domena, tako da spisak nije potpuno realan, ali svejedno, zanimljivo je pogledati ga.

Meni se sviđa što će se stvari malo unificirati i pojednostaviti. Dosadašnji rogobatni domen za sve zaposlene u vladi .sr.gov.yu će valjda sada biti zamenjen.

Zahvaljujem VP na linku.

9 od 10

Ili 87.5% američkih profesionalnih ekonomista (članova Američkog društva ekonomista) smatra da SAD treba da eliminiše sve preostale carine i ostala uvozna ograničenja. To je prema istraživanju iz 2006.

Koji je taj broj u Srbiji?