Pages

27 October 2006

Vijetnam i WTO

Vijetnam je spreman da uđe u WTO, kaže novi izveštaj ove organizacije.

Ima nečeg simboličnog i istovremeno paradoksalnog u toj činjenici, što otkriva svu hipokriziju politički korektne istorije XX veka. Toliko kuđeni vijetnamski rat je bio pravedan, ako njegove ciljeve i sam komunsitički režim danas (mora da) ostvaruje. A toliko slavljeni antiratni pokret u Americi bio je - pokret pete kolone komunističkih simpatizera na Zapadu u najgorem slučaju, ili pokret beznadežnih političkih literata i neznalica u najboljem slučaju.

Amerikanci su se borili na strani Južnog Vijetnama za zapadnu demokratiju i kapitalizam u toj zemlji. Vijetkongovci, koji su izvršili agresiju na Južni Vijetnam, za komunizam ruskog ili kineskog tipa. Amerikanci i Južni Vijetnam su poraženi u ratu, ne vojno, nego zahvaljujući političkim pritiscima za povlačenje i nemirima u samoj Americi.

Vijetnam je danas zemlja koja se snažno kapitalistički razvija i sad ulazi u WTO. Ko je onda suštinski pobedio u ratu? Ako su kapitalizam i demokratija budućnost i Vijetnama (komunisti su prihvatili načela Amerikanaca), nisu li se onda američki vojnici borili u Vijetnamu za pravednu stvar i za interese samog vijetnamskog naroda? Nije li onda antiratni pokret u Americi zapravo bio velika greška sa tragičnim posledicama po vijetnamski narod, koji je osuđen da živi u decenijama komunizma?

It's time to rethink.

Vladimir Vladimirovič

Putin je zabranio rad Amnesty Internaitonal i Human Rights Watchu u Rusiji. Rusija je počela da primenjuje novi zakon o nevladinim organizacijama i sada 77 organizacija među kojima su i ove dve nije dobilo dozvole za rad. Zvanično jer nisu ispunile uslove, a u praksi jer je od njih traženo nemoguće.

Bivši KGB kadar očigledno da nema mnogo interesa za ljudska prava i slične tričarije, kao što svaki dan i pokazuje u Čečeniji. Ali uopšte ne verujem da je umešan u ubistvo novinarke Ane Politkovskaje, koje je ubijena na njegov rođendan i za koje su zapadne NVO i mediji rutinski optužili ruski režim. Štaviše, sklon sam da verujem u teorije zavere koje kažu da su naručioci oni kojima najviše odgovara da Rusija bude predstavljena kao zemlja gde vlast ubija neistomišljenike. Recimo oni kojima preti ekstradikcija -- Boris Berezovski i desna ruka Hodorkovskog, Leonid Nevzlin.