Pages

25 March 2012

Važno teorijsko pitanje

Ekonomski ekspert, magistar i vojvođanski sekretar za finansije pita se kako je moguće da jedan teniser, koji prebacuje lopticu preko mreže, zarađuje više od hirurga koji spasava živote. 
 
Jedan italijanski ekspert dao je odgovor na tu zagonetku. On se isto upitao kako je moguće da je zlato, koje služi samo za nakit, skuplje od vode, bez koje ni život nije moguć. I zaključio je da je zlato skuplje zato što je retko. Na svetu ima mnogo vode a vrlo malo zlata. Stvari su skupe ne samo u zavisnosti od toga koliko su potrebne, nego i od toga koliko su retke. 

Italijanski ekspert zvao se San Bernardino od Sijene i rođen je nekoliko godina pre Kosovskog boja.

9 comments:

Anonymous said...

Eto, sva sreća što je uzeo Đokovića, i time se odma' mnogima popeo na onu stvar :)
I sada valja Novaka u ikonu proizvesti, samo kada bi ga ovaj imbecil još koji put pomenuo...

hetlesface said...

Analogija sa zlatom i vodom je pogresna. Postoji nekoliko jakih argumenata koji mogu da ospore pitanje sekretara za finansije, pa kad budete imali vremena...

Vlada said...

Zbog ovakvih likova su ekonomisti na lošem glasu. Ovaj se razume u ekonomiju kao ja u mikrobiologiju. Ali je on "ekonomski ekspert"

Željka Buturović said...

teniser 'prebacuje lopticu' kao sto hirurg sece i zasiva, pilot okrece volan, ucitelj blebece, arhitekta skraba... svaki put kad neka delatnost treba da se omalovazi, ona se svodi na njenu do maksimuma uproscenu fizicku realizaciju dok se ostale delatnosti i dalje opisuju funkcionalno i.e. kroz svoje nameravane efekte.

Ivan Jankovic said...

A pazi sta tek kaze poznati ekspert iz 16 veka doktor Dijego de Covarubias y Leiva sa Univerziteta Salamanka. Godina je 1554:

"The value of an article does not depend on its essential nature but on the subjective estimation of men, even if that estimation is foolish. Thus, in the Indies wheat is dearer than in Spain because men esteem it more highly, though the nature of the wheat is the same in both places."

Чокањ said...

Чељади,

Ово је офтопић што ћу писати, те се извињавам унапред.

На некој теми, сад се ни ја не могу сетити којој, многи су, а и ја међ њима, тражили ону књигу "Економија у једној лекцији" од Хенрија Хазлита.

Чисто да ви речем, може да се нађе и пазари ево овде.

Па ако волите, ви ово објавите на првој страни, да сви ентузијасти могу да виде. Ја сам је пазарио и начео читање и за сада ми се веома допада.

У здравље, јунаци!

Anonymous said...

Ja čitao... Ko to ne pročita, k'o da ništa nije :)

Aleksandar said...

Čokanj,
izgleda da i Global book ponovo radi:
http://www.globalbook.co.rs/

Anonymous said...

Taj paradoks vrijednosti naziva se i diamond-water paradoks.