Pages

26 March 2012

Nova agrarna politika

Država je opet odlučila da promeni poljoprivrednu politiku, pa je sa plaćanja po hektaru (što je bilo jedno od DS-ovih obećanja pred prošle izbore) prešla na plaćanje po kilogramu. O svemu tome pročitajte u postu Gorana Živkova na (i inače odličnom) blogu Agrarije, a pročitajte i dijalog Gorana sa Milošem Milovanovićem iz Ministarstva poljoprivrede u Politici.


Iz Goranovog posta:


Ova mera plaćanja po proizvodu za soju, suncokret, šećernu repu, pšenicu i kukuruz je trenutno apsolutno jedinstvena u svetu. Ni jednom od 200 Ministara poljoprivrede nije palo na pamet da daje cenovnu podršku na 5 proizvoda koji beleže svoje istorijske najviše vrednosti. Pričajuči ovih dana sa prijateljima agrarnim ekonomistima u Evropi oni po desetak minuta ne mogu da prestanu da se smeju kada im kažem da na 400 eura cenu za soju država daje još 40. 


Kad smo već kod Agrarija, pročitajte i par starijih Goranovih postova:


1. O neprivatizaciji PKB-a
2. Reformski kapacitet
3. Pročitajte i tekst koji Blic nije hteo da objavi.

2 comments:

Aleksandar said...

Postovi su za respekt. Svidja mi se kako političarima konstantno guli kožu sa ledja.

Što me podseti da vam uputim dobronamernu kritiku:
Trebalo bi i vi malo da se ugledate na njega, da budete malo konkretniji u kritici režima. Da govorite šta se ovde stvarno dešava. Recimo, Prokopijevićevi snimci na youtubu(peščanik,kažiprst itd) bi vam mogli biti putokaz.

Ali razumem ako imate drugačiju koncepciju bloga...

Anonymous said...

Nekako mi se čini da popravka položaja poljoprivrede uopšte nije u ministarstvu, posebnim zakonima, subvencijama itd.

Ako uzmemo u obzir da su komunisti na vlasti (ili pak neki drugi totalitarci), opšte je poznato da im je seljak neprijatelj. I tu su stvari jasnije, jer svaka, ili gotovo svaka mera je protiv njega upućena.