Pages

17 October 2009

Ko je zamalo uništio srpski bankarski sistem

E to nikada nećete pogoditi ako vas ne prosvetli Narodna banka Srbije. Odgovor je Milan Lađević, a ako vam nije poznato ko je taj "čovek u crnom" za koga očigledno znaju samo malobrojni, odgovor je još više neočekivan - novinar Kurira. Ako je verovati NBS i njenoj tužbi, on je lično svojim pisanjem srpskom finansijskom sistemu napravio štetu od miljardu evra. Interesantno je da banka o kojoj je pisao nema nameru da ga tuži.

Sve u svemu saznali smo najmanje četiri stvari:

1. Srpski finasijski sistem se raspada pod dejstvom najmanje očekivanih faktora, tako da je svaka mera na njegovoj stabilizaciji bespredmetna - preživi finansijsku krizu, alave političare, a onda se raspadne od dva članka u novinama.
2. Ako se usled pisanja o problemima (i to nevelikim) jedne banka nužno mora raspasti bankarski sistem na osnovu srpskog multiplikatora domino efekta, onda će se on zasigurno raspasti jer ako ne smete da pišete o bilo kakvim nepravilnostima, a da nemate milijardu evra u džepu, banke će svakako raditi šta im je volja i dok si rekao "keks" naš sistem će biti prepun otrovnih plasmana. Osim ako NBS ne smatra da je svemoćna, a da su naše revizije najbolje na svetu.
3. Kako su i drugi pisali na slične teme, očigledno je da samo Kurir ima tu destruktivnu moć i da su njegove analize najcenjenije i najkredibilnije.
4. Samo u Srbiji nije moguće smiriti paniku putem urednih isplata štedišama, iako je srpski bankarski sistem jedan od najkapitalizovanijih i sa najvećim obaveznim rezervama (a pre mera na "unapređenju likvidnosti" i ponude deviza, u vreme pisanja tih tekstova bio je još rigorozniji).

Sve u svemu, naša je sreća što Tr nije hostovan u Srbiji, ali izgleda da ćemo mi koji imamo prebivalište i imovinu u Srbiji morati dobro da razmislimo pre nego što bilo šta napišemo o bankarskom sistemu Srbije. Ja ću skupiti neviđenu hrabrost i reći da je OTP banka zatvorila svoju filijalu u mom kraju, a ako nas tuže spremajte barem 100 miliona evra.