Pages

15 December 2011

Putin i berza

Ovo pokazuje kako funkcioniše ruska ekonomija. Posle izbornih protesta berzanski indeksi su pali, ali su najviše pale vrednosti kompanija za koje se smatra da su povezane sa režimom. To je definicija burazerskog kapitalizma. Berze obično reaguju na političke promene, ali ne znam da je u bilo kojoj drugoj zemlji vrednost nekih pojedinačnih kompanija tako povezana sa opstankom na vlasti konkretne političke opcije.

Što se tiče samih protesta -- neko je napomenuo da to nismo prokomentarisali -- i jesu i nisu važni. Nisu jer konkretnog efekta sasvim sigurno neće biti, izbori neće biti poništeni i niko neće odgovarati. Važni su zato što su ovo ipak najveći ruski protesti još od pada Sovjetskog Saveza, a pre toga najveći od 1917. To zvuči nestvarno kad se vidi da je u gradu veličine Moskve na ulice izašlo tek oko 60 hiljada ljudi, ali Rusija jednostavno nema tradiciju građanske inicijative i prava je retkost da se i ovo dogodilo. Ako ništa drugo, protesti će učiniti predsedničke izbore u martu zanimljivijim.

Skyrim, ekonomska katastrofa



Pročitajte šaljiv članak na Wiredu, vezano za Skyrim. Evo zaključka:


While the link between Skyrim and a faltering economy are clear, the solution is equally simple. I call upon Congress, who don’t seem to be doing much these days anyway, to immediately pass legislation to prevent Bethesda from making any more games.


By eliminating video games with hundreds of hours of gameplay, gorgeous, stop-you-in-your-tracks landscapes, and deep and enjoyable gameplay, we can all return to being productive and contributing citizens. Bethesda has long carried a reputation for creating such games with deep stories and compelling characters. Gamers are helpless when expected to turn their backs to such products. If we put a stop to this destructive practice, only then can the United States rebound from this sagging economy and return to economic greatness.


Please join me in calling your Representative and Senator and demanding Bethesda be stopped from making games like Skyrim. Do your part – we’re all counting on you.