Pages

11 February 2016

Vrhovni sud zaustavio Obamin anti-karbon ukaz

U senci preliminarnih izbora u New Hampshireu juče, Vrhovni sud je posle mnogo godina doneo jednu hrabru odluku. Zaustavio je Obamin projekat da umesto zakonom, putem administrativnog ukaza oktroiše drakonsku shemu racionisanja ugljen-dioksida. Orvelovski nazvani "Clean Power Plan" koji je EPA usvojila ranije nametao je nova i drakonska ograničenja emisija CO2 postojećim postrojenjima za proizvodnju struje, i jedan deo kompanija koje proizvede struju iz uglja je već bankrotirao suočavajući se sa anticipiranim nemoguće visokim troškovima (što je, naravno, i bio cilj čitave operacije).

Odluka Vrhovnog suda je jako iznenadila i uplašila "progresivnu javnost" u Americi. Opasnost koja i po njih sada vreba je da će Obamina "ekološka agenda da bude potpuno zaustavljena i Pariski protokol o "globalnom zagrevanju", usvojen uz veliku pompu pre nekoliko meseci, torpedovan. Doduše, ova odluka Vrhovnog suda nije konačna zabrana Obamine inicijative nego privremena mera koja nalaže EPA  da odmah prestane sa sprovođenjem plana dok se sudskim putem ne reši pitanje zakonitosti cele incijative. Razlog za ovo je jednostavan: u jednom od prethodnih slučajeva EPA je praktično završio svoju implementaciju pre nego što je Vrhovni sud konačno odlučio da je regulativa protivzakonita: Onda su se ljudi iz EPA javno hvalili kako je odluka Vrhovnog suda irelevantna jer su oni ionako u međuvremenu progurali šta su hteli. Da bi to sprečio, Vrhovni sud je sada preventivno unapred stopirao implementaciju plana. Problem sa levičare u Americi je što sada pravni proces može da traje i nekoliko godina, a ukoliko republikanac postane predsednik u novembru, regulativa će sigurno da bude ukinuta i nezavisno od tužbi koje skoro 30 saveznih država vode protiv EPA i vlade pred federalnim sudovima. Progresivci su se nadali da će uspeti da progruraju najvažniji deo celog paketa pre izbora (zato su postavili početni deadline za države da podnesu svoje planove ispunjavanja EPA diktata do septembra 2016). Ovom odlukom, ta opcija definitivno otpada.

Drugo, kao što su mnogi već primetili, ovakva mera Vrhovnog suda je "bez presedena" i signalizira da bi sud mogao vrlo lako i da je konačno anulira, za godinu ili dve kada se ceo proces završi. Opasnost sada nije samo od Ted Cruza ili Marca Rubija u Beloj Kući (čak i Trumpa, u meri u kojoj je verovati ičemu što on kaže) koji (s pravom) celu agendu borbe protiv globalnog zagrevanja-klimatsih promena smatraju budalaštinom, nego i od Vrhovnog suda koji bi mogao da nađe hrabrosti da celu stvar blokira na ustavnim osnovama.

Uglavnom, ovo je dobra vest za slobodu pojedinca. Vrhovni sud SAD posle mnogo godina uspeo je, na jednom suštinski važnom pitanju, da se suprotstavi totalnom bezakonju izvršne vlasti i regulatorne države u državi.