Pages

26 December 2011

Larry Summers o krizi

The central irony of a financial crisis is that while it is caused by too much confidence, borrowing and lending, and spending, it can be resolved only with more confidence, borrowing and lending, and spending.


Kapirate? Ništa logičnije. Ceo tekst o Fedu i krizi (nije Summers autor) ovde.

Genijalno

Pavle sa Club von Neumann bloga je postavio zaista sjajan video sa TED-a.

Radi se o Luis von Ahnu, momku koji je sa timom sa Carnegie Mellon univerziteta tvorac Captcha i Recaptcha sistema. Nisam imao pojma da popunjavanjem glupih i dosadnih Recaptcha formulara pomažem pri skeniranju knjiga. Kako i zašto, pogledajte video.



Prosto vam se nameće pitanje - koje još aktivnosti na internetu bi mogle da imaju slične pozitivne eksternalije? Ne pada mi ništa na pamet, ali osećam da onaj ko uspe da smisli dobar biznis model može da se obogati. Recimo, ako ovom timu uspe ideja sa Duolingo sajtom (pogledajte video da biste shvatili o čemu se radi), na dugi rok bi mogli da steknu monopol nad kompletnom svetskom prevodilačkom industrijom.

Hotel iz budžeta

U kojoj je školi ekspert naučio da država treba da gradi hotele?

Ovo je koncept razvoja afričkih zemalja iz 1960-ih godina. Ne afričkih zemalja danas, nego Afrike iz 1960-ih. Jer Afrikanci su u međuvremenu shvatili. Samo tada je država direktno investirala u profitne projekte, kao što danas Srbija gradi stanove i hotele.

Postoji nešto što se zove industrijska politika, što podržavaju intervencionistički orijentisani ekonomisti poput Danija Rodrika. Ali i ta industrijska politika podrazumeva eventualne poreske olakšice i podsticaje privatnom sektoru za ulaganja u određene grane, dok se država ograničava na infrastrukturu. Niko normalan, ni Rodrik ni Krugman ni Stiglitz, vam neće reći da država treba da iz budžeta "investira" 30 miliona evra u gradnju sopstvenog hotela. Ovo je jedinstvena, srpska škola ekonomije.

Iz vesti mi je najupečatljiviji ovaj detaj:
On je naveo da je u hotel na Staroj planini država iz budžeta investirala više od 30 miliona evra i naglasio da je to prva "grinfild investicija" u domaći turizam u proteklih 20 godina. 

I nije im malo na pamet da možda ima razloga zašto je to tako? Da možda privatni sektor nije zainteresovan za turizam u Srbiji zato što turističkog potencijala nema?

Ovde se radi ili o fundamentalnom neznanju osnova ekonomije ili o golom kriminalu. Trećeg nema.