Pages

07 November 2012

Lideri u Evropi

Video koji je Marko linkovao ispod pominje kontraceptivne pilule kao jedan od važnih izuma koji je uticao na smanjenje stope rasta svetske populacije. To me je podsetilo na UN studiju o kontracepciji koju sam skoro video i gde je Srbija pri samom dnu po pitanju korišćenja kontracepcije. Tabela ispod to lepo prikazuje.


A karta još lepše.



Logične posledice ovako malog korišćenja kontracepcije su veći broj neplaniranih trudnoća. Nažalost, nisam uspeo da pronađem link za studiju o neplaniranim trudnoćama ali čini mi se da sam negde pročitao da je skoro 50% trudnoća u Srbiji neplanirano. Ta cifra mi zvuči uverljivo pogotovo što sam našao podatke da se skoro 25% trudnoća u Srbiji završava abortusom. Sasvim je moguće da i dodatnih 25% nije bilo planirano. Ako neko ima tačne podatke molim vas ostavite link u komentarima. Takođe bi bilo korisno da uporedimo podatke sa drugim zemljama.

Razlozi za slabo korišćenje kontracepcije po UN-u su nedovljna informisanost, odnosno pogrešno mišljenje o posledicama korišćenja pilula (hormonali poremećaji, rast dlaka, i slično). Dok je u nekim zemljama u regionu (Bugarska) dostupnost problem, u Srbiji to nije slučaj. Da li je moguće da je nedovoljna informisanost jedini razlog slabog korišćenja kontracepcije u Srbiji? Koji drugi razlozi bi mogli da objasne činjenicu da smo bar po strahu od pilula evropski lideri odnosno na nivou proseka podsaharske afrike?