Pages

18 January 2010

Kako pomoći Haitiju

Pre izvesnog vremena je Slaviša imao post u kojem je objasnio ideju Pola Romera o "slobodnim gradovima". Ukratko, ideja je da se nerazvijene zemlje dobrovoljno odreknu suvereniteta na delu svoje teritorije i prepuste je na upravljanje nekoj "ozbiljnijoj" državi, ili konzorcijumu država.

Alex Tabarrok je pre neki dan sugerisao da bi Port-au-Prince nakon zemljotresa možda bio dobar kandidat.

Romer odgovara i kaže da ne misli da je to dobra ideja. Naime, on smatra da je Haiti u tako lošem stanju da država praktično ne može da da saglasnost na tako nešto (ako dobro shvatam, on se plaši da bi za nekoliko godina takva saglasnost bila poništena pod argumentom da je data pod prisilom). Koliko mogu da zaključim, čini mi se da je u pravu. Cela poenta ideje "slobodnog grada" je da se država sasvim dobrovoljno odrekne suvereniteta, inače se sve svodi na obični kolonijalizam.

Vezano za to, predsednik Senegala je ponudio stanovnicima Haitija da se "vrate korenima" i nasele u Senegalu. Ako bi im još ponudio da taj deo Senegala administrira neko drugi, to bi bio idealan eksperiment, ali slutim da od toga nema ništa.

Drugi Pinera

Sebastijan Pinera pobedio je na predsedničkim izborima u Čileu i tako postao prvi konzervativni predsednik Čilea posle Pinočea. Takođe, Sebastijanov rođeni brat je ovde pominjani Jose Pinera, poznati tržišni ekonomista, jedan od čileanskih "Chicago boys", koji je nekada kao ministar prvi u svetu sproveo privatizaciju državnih penzionih fondova. Radi se o porodici milijardera a ipak oba brata su doktori ekonomije sa Harvrada.

Monetarna politika, Chavez style

Hugo Chavez nacionalizovao je francuski lanac supermarketa pošto su podigli cene posle devalvacije.