Pages

13 November 2006

Zašto je DynCorp odustao od posla sa srpskom vladom?



Ovo je kretanje akcija DynCorpa od maja ove godine. Nema nikakvog kraha.

Za ovaj posao nije bilo tendera nego je sklopljen direktnim pregovaranjem sa vladom, ugovor je potpisan, a onda je DynCorp naprasno odustao. A onda je neko novinarima rekao da je to zbog kraha na berzi, ali kraha na berzi nema.

Ovo kaže Milan R. Kovačević u Danasu:
"Umesto što se najavljuju tužbe protiv američkog Dajnkorpa trebalo bi tužiti one koji su omogućili da dođe do nepovoljnog raspleta događaja, odnosno one koji su vodili ceo postupak. ... On ističe da je problem sa srpskom vladom u tome što se teško može razumeti šta i kako radi. Očito je reč o komercijalnom projektu, a teško je razumeti zbog čega se država tu meša sa svojim investicijama", ističe Kovačević.

Prosvetari i država - nevolje u raju

Ministar prosvete i sporta Vuksanović može da bude ponosan što je postigao (uz malu pomoć prijatelja koji drži državnu kesu) san svakog ministra prosvete: savršeni socijalni dijalog koji se polako pretvara u još savršeniju formu - socijalni monolog. To izgleda ovako: ono što prosvetni sindikati pomisle - pomisli i ministar, ono što prosvetni sindikati požele - poželi i ministar.

Sindikat predškolske delatnosti nedavno je zahtevao da se finansiranje plata za predškolsko vrati u okrilje Majke Države Centralne (MDC), pošto je okrutno da se ova usluga finansira na lokalnom nivou. Zamislite socijalno nepravednu razliku u platama vaspitačice iz Lazarevca i vaspitačice iz Svrljiga! Neodrživo, neprihvatljivo, nesocijalistički! No tu je ministar prosvet(ara) da kaže: mi podržavamo da plate za predškolsko idu iz MDC, nema veze što to ne spada u obavezno školovanje (pripremni program za polazak u školu već sada finansira MDC, što je valjda ok, u pitanju je OBAVEZNI program).

Tako socijalno-monološki dani teku...Ministar Prosvetnih Sindikata i Ministar Finansiranja Prosvetnih Sindikata složno grade svoju obrazovnu politiku: sindikati su prioritet reforme, sindikalne želje su zapovest, sindikalni zahtevi su sveti zahtevi. Ko pita One Koji Zaista Finansiraju ove lepe želje! Šta oni dobijaju za nastavnikovih 400-tinak evra plate? Pošto se ova igra tako igra, sindikati se sada ni time ne zadovoljavaju, već kažu da će povećanje u stvari iznositi od 3 do 11 odsto na godišnjem nivou (zašto i za šta 11 posto??? šta će korelirati sa tzv. Povećanjem Ulaganja U Obrazovanje?). Onda kažu da nije dovoljno da plata nastavnika bude 50% veća od republičkog proseka, treba svi faktori obrazovne politike da dobiju povećanje (poznati faktor Tetkica&Domar). Dragi solidarni, mudri sindikati...