Pages

22 July 2011

Bankrot Politike

Svakog jutra pogledam srpske vesti i vidim da se Americi sprema apokaliptični bankrot. Već nekoliko dana Politika piše, a B92 prenosi naslove da se "Nad SAD nadvila senka bankrota", da se "Vol Strit sprema za najgore" i da "Amerika može završiti kao Zambija".

Amerika je najbogatija, Zambija jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Bankrotom država prestaje da plaća dug, ali zemlja ne osiromašuje. Naprotiv, bankrot zemlje je odličan način da se otarasite dugova i političari ga koriste da bi podigli, a ne spustili životni standard stanovništva.

Ali to i nema nikakve veze, jer kao što smo rekli, u Americi se uopšte ne radi o ekonomskom bankrotu. Radi se o domaćoj političkoj nesuglasici, da li se treba dalje zadužiti ili ne. U slučaju da Amerika odluči da se još zaduži, i dalje će plaćati najmanju kamatnu stopu na svetu. Banke obično ne daju novac nekome ko je pred bankrotom, bilo da se radi o pojedincu, firmi ili zemlji, a ako i odluče da mu daju, onda taj rizik debelo naplate visokom kamatom. Na američke obveznice trenutno se plaća kamata koja je jako blizu nuli.

Politika kaže i da se "Vol Strit sprema za najgore", ali to se po ponašanju Vol Strita ne vidi. Cene američkih obveznica i dalje nisu pale, odnosno njihovi prinosi, koji odražavaju rizik nevraćanja duga nisu porasli. Prinosi koji su na SAD obveznice i dalje ispod 1%, su u slučaju evropskih zemalja kojima preti bankrot redovno iznad 10%, kod Irske su bili preko 20%, kod Grčke 35%.

Osiguranje američkog duga, credit default swaps, takođe se prodaje po niskim cenama. Osiguranje SAD duga je i danas jeftinije od britanskg ili nemačkog, koje se smatraju sigurnim i solventnim evropskim zemljama, a da ne govorimo o španskom, irskom ili grčkom.

Tržište dakle nedvosmisleno govori da nema spremanja za najgore, niti čak vanredne zabrinutosti. Poenta je da, čak i ako politički dogovor ne uspe, vlasnici duga nisu toliko zainteresovani za sledeću kamatu (koju će im tehnički bankrot možda uskratiti), koliko za dugoročnu sigurnost duga. A koliko god da se SAD poslednjih godina bespotrebno zadužila, ta sigurnost se još uvek ne dovodi u pitanje.

Ali najviše me u domaćim vestima zbunio deo o rejting agencijama - Politika piše da je Moody's rekao "da bi rejting SAD mogao biti srozan sa AAA na B+". Pošto to nisam video po stranim vestima, pomislio sam da sam nešto važno propustio ili da se možda noćas nešto strašno dogodilo. Snižavanje američkog rejtinga na B bi stvarno gurnulo ceo svet u haos, iz regulatornh razloga. Svi koji drže američke obveznice morali bi ih prodati da bi zadovoljili regulatorna pravila udela prvoklasnih obveznica, a kad svi u isto vreme prodaju isti aset, kupca je teško naći, što onda dalje obezvređuje ove obveznice i gura sve u bankrot mnogo gori od onih iz 2008. Osim toga, ko još snižava rejting zemlji koju tržište (vidi iznad) i dalje smatra najsigurnijom na svetu? Naravno, to uopšte nije slučaj. Prava vest glasi da su iz rejting agencija rekli da će, ako SAD propusti da plati dolazeću kamatu na neke obveznice, spustiti rejting tih obveznica. To je velika razlika, jer kao prvo, tehnički bankrot, ako se dogodi, samo znači da se moraju izabrati prioriteti, između recimo plaćanja vojske i kamata. A drugo, ako se i izabere da se ne plate kamate, to ne znači gubitak rejtinga zemlje, nego rejtinga tih određenih obveznica, što je mnogo manji problem.

Svejedno, izveštavanje Politike je užasno pristrasno i potpuno u neskladu i sa tržišnim signalima i sa vestima iz sveta. Mnogo bi bolje bilo da samo prepisuju vesti iz svetskih medija nego što šalju svoje dopisnike da bi onda plasirali maliciozne dezinformacije.

10 comments:

Miroslav R. said...

Poštovani g. Tasić,

skrenuo bih Vam pažnju da Vaša rečenica "Prinosi koji su na SAD obveznice i dalje ispod 1%, su u slučaju evropskih zemalja kojima preti bankrot redovno iznad 10%.." je prilično paušalna i ne odgovara činjeničnom stanju. Naime, obično se prinosi na desetogodišnje državne obveznice uzimaju kao referentna vrednost u većini analiza pa su tako ove vrednosti za SAD i Nemačku 2,99% odnosno 2,9% dok su za "evropske zemlje kojima preti bankrot" Italija 5,23% i Španija 5,6%, što je, priznaćete, daleko ispod spomenutih 10%. Ne sporim vašu želju da kritikujete "pristrasne" tekstove u Politici ali zbog vašeg profesionalnog integriteta i objektivnosti bi bilo dobro da vam se ne dešavaju ovakve "slučajne" greške.

Slaviša Tasić said...

Da je paušalno jeste, to uvek radim jer mi nije cilj da budem finansijski izveštač. Na blogu ili novinskim člancima decimale umeju da budu zamorne pa gledam da skratim i zaokružim. Recimo nisam navodio ni na koje se hartije misli, može da bude od 3 meseca do 30 godina.

A za proveru činjeničnog stanja uvek ostavim link, pa se jednim klikom može proveriti da li je tačno. Yields na dvogodišnje obvezncice (koje bolje odslikavaju kratkoročni rizik bankrota, a ovde o tome govorimo) su kod SAD 0.40 (dakle daleko manje od "ispod 1%" što sam napisao), a kod Irske i Grčke preko 20 i 35%. Yields na SAD hartije sam dakle prikazao više nego duplo većim nego što jesu, može i tako da se gleda. Neko ko je pristrasan prema SAD bi mi to zamerio.

Ja nisam pristrasan prema nikome, niti podržavam sadašnju američku administraciju što se tiče ekonomije, niti sam podržavao prethodnu. Da je na vlasti Regan ili Ron Paul pa i da ih branim, ovako stvarno nemam razloga.

Ivan said...

@ Miroslav R.

Prinosi na desetogodisnje obveznice se uzimaju kao referentni samo za dugorocno posmatranje.
U ovoj situaciji najreferentniji su prinosi na dvogodisnje obveznice jer oni najbolje odrazavaju kratkorocna ocekivanja o kojima se ovde i radi.
Dvogodisnji prinosi su u rasponu koji je pomenut u tekstu tako da nema "slucajne" greske.

Željka Buturović said...

"Mnogo bi bolje bilo da samo prepisuju vesti iz svetskih medija nego što šalju svoje dopisnike da bi onda plasirali maliciozne dezinformacije."

nisam sigurna - ja mislim da je ovde jedan amater nehotice nabasao na zlatnu koku citanosti na srpskom trzistu. serija clanaka koju pominjes je vec danima medju najcitanijim na oba medija (sama cinjenica da ih B92 tako vredno prenosi govori nesto). uostalom, jedan pogledan na komentare je dovoljan da pokaze koliko publika zudi da procita upravo ono sto je napisano. jos samo kad bi se osvrnuo na ideje da SAD "nista ne proizvodi", samo "stampa bezvredni dolar" i "otima resurse drugih zemalja", gde bi mu bio kraj.

Slaviša Tasić said...

U pravu si, pisac ima drugačiju ciljnu funkciju od ovoga što ja zamišljam. Samo ne znam zašto im za žutu štampu treba stalni dopisnik u Vašingtonu, to mogu i ovako.

Vojvoda said...

Шизофренија на блогу се наставља.

С једне стране се напада америчка владајућа гарнитура, али са друге се и брани када новине из Србије пишу о САД.

Смејурија :-)).

САД никада неће исплатити свој дуг и пре или касније ће објавити банкрот. Никада у историји ни једна држава није вратила дуг. За оне који не знају, Трезор је 1895. био скоро бакротирао - Џ.П. Морган је дао 65 милиона $ у физичком злату.

Главни проблем коментара на Б92 и "Политици" је што иду од завера до чувене излизане приче о неолибералном капитализму.

Чињеница је да у ЕУ и САД убрзано умире мешавина социјализма и корпоративизма (фашизма).

Slaviša Tasić said...

"С једне стране се напада америчка владајућа гарнитура, али са друге се и брани када новине из Србије пишу о САД."

Ko je ovde branio vladajuću garnituru u SAD? Brani se činjenično stanje, a to je da nema nikakve panike na tržištima i među poveriocima, jer nema ekonomskog bankrota.

"САД никада неће исплатити свој дуг и пре или касније ће објавити банкрот. Никада у историји ни једна држава није вратила дуг."

To onda objasni ovim neobaveštenim međunarodnim investitorima koji misle da je ulaganje u dug SAD i nekoliko drugih zemalja najsigurniji oblik držanja kapitala na svetu.

Vojvoda said...

Ево вам мало Рон Пола.
http://www.bloomberg.com/news/2011-07-22/default-now-or-suffer-a-more-expensive-crisis-later-ron-paul.html

The U.S. government defaulted at least three times on its obligations during the 20th century

---
To onda objasni ovim neobaveštenim međunarodnim investitorima koji misle da je ulaganje u dug SAD i nekoliko drugih zemalja najsigurniji oblik držanja kapitala na svetu.
---
Ха ха ха. Надам се да ниси озбиљан. Већина тих озбиљних "инвеститора" су најобичнији трејдери са пуно пара.

Елем, ако си озбиљан, онда...

Па пре три године, када су сви знали да ће мехур са некретнинама пући, ти исти инвеститори су и даље држали "првокласне" америчке ААА MBS/ABS-ове, коју били све само не ААА. Док "Лиман браћа" нису пукла, сви су држали главу забијену у песак. Толико о томе.

Иста прича и са грчким обвезницама итд.

И чисто да знаш, многи фондови (као пензиони) смеју да купују само ААА обвезнице и нормално је шта ће онда куповати. А сам рејтинг потпуно нема везе са реалношћу јер су S&P, Moody's и Fitch у конфликту интереса.

Slaviša Tasić said...

Dobro, ako misliš da si pametniji od ostalih investitora ostaje ti da to unovčiš. Kladi se protiv SAD obeveznica i dobijaš.

Slaviša Tasić said...

"И чисто да знаш, многи фондови (као пензиони) смеју да купују само ААА обвезнице и нормално је шта ће онда куповати. А сам рејтинг потпуно нема везе са реалношћу јер су S&P, Moody's и Fitch у конфликту интереса."

Čisto da znaš, od 2008. do danas sam napisao jedno desetak postova i tri duža članka samo o tome. Verovatno si o tome ovde naučio, pa mi sada prodaješ nazad, uz aroganciju.