Pages

08 December 2010

Porez na imovinu, 2

Da i ja prokomentarišem pitanje poreza na imovinu. "Interes društva kao celine" i "tako se radi u drugim zemljama" su dva argumenta kojima možete opravdati bilo kakvu tiraniju. A upravo to su glavni oslonci posta Saše Radulovića koji nam je Milan prosledio.

Na vrhuncu, Radulović kaže:
Pravo društva na razvoj je važnije od izmišljenog prava pojedinca da besplatno ili uz neznatnu naknadu uživa đedovinu.

Paradoksalno je, međutim, što su društva koju su stavila pravo na razvoj ispred izmišljenih prava pojedinaca upravo ta koja su se najmanje razvila. Tamo gde ga je bilo, razvoj je došao kao sporedna posledica prava pojedinca.

Što se tiče samog poreza, loša stvar je, naravno, što je to novi porez i što znači više novca za državu a manje za ljude koji su ga zaradili. Efektivno se povećava jedan porez, a umesto njega se ne ukida ništa drugo. Tu je i propust da se jednako tretira imovina firme i lična, ali ministarka kaže da je propust privremen. Ali to su šira pitanje državne potrošnje i visine poreskih nameta.

Ako gledamo samo strukturu i vrste poreza, može se naći i par svetlijih tačaka. Metafizičkog merila njegove pravedne ili njegove ekonomski efikasne visine nema, ali u odnosu na druge zemlje, porez na imovinu od 0.4% stvarno nije preveliki. To je veličina koja je relativno srazmerna ostalim porezima, pa se ne može govoriti ni o nekim većim ekonomskim distorzijama.

Drugo, porez na imovinu se može videti i osetiti. Za PDV i ne znate da ga plaćate jer su cene u prodavnici date u bruto iznosima, porezi i doprinosi na plate se isto zadržavaju automatski. Osim komunalnih taksi i TV pretplate, porez na imovinu je jedini čiji iznos vidite i morate sami da ga uplatite. To će pomoći ljudima da imaju na umu kako država prikuplja novac, pa će prilikom izbora možda nešto imati da kažu i o potrošnoj strani budžeta.

13 comments:

Anonymous said...

Dakle stvarno je stigao do vrhunca u komentaru o djedovini. Lik je nekakav splet kriptokomunistickih parola.
Kakvo crno izmisljeno pravo djedovine, tim argumentom o izmisljenim pravima se moze jedino zakljuciti da je svako pravo izmisljeno tj. stvar drustvene konvencije sto komunisti i tvrde, al samo kad im odgovara.

Cela ta prica mi odise mirisom rulje mrava koji su sve potrosili i sada traze krv cvrcaka.

blue swan said...

Да ли знате да сте ви једини сајт на планети који није обавештен о Викиликсу.Толика необавештеност рађа код мене сумњу да сте под патронатом г.Војислава Коштунице? Будите храбри, слободни и независни па се одуприте том погубном утицају.Скупите мало храбрости,ако смете, и напишите макар једно словце о планетарном феномену.Па нема ствари или проблема о коме ви све знате, само о Викиликсу не знате ништа.Да ли је то могуће људи моји!?

tiki said...

blue
krađa je krađa, a oni su drpili papire ( nema veze što me neki raduju) , a po pitanju jel pucanje kurtona silovnje ,e to moraš pitat borkinje u crnom

Marko Paunović said...

blue swan,

Slavisin post o Wikileaksu

Lighthouse said...

Blue Swan,

Par slovaca je na TR o WL napisano pre par dana, i onda je fenomen otpisan kao trivijalan, što i jeste.

Po pitanju krađe sam saglasan s Tikijem, s obzirom na moje stavove o potrebi zaštite intelektualne svojine. O "borkinjama u crnom" nemam šta loše da kažem, a i nije tema.

WL su jednostavno lopovi, sajber hajduci, moderni Robin Hudi. Slično kao i AI ili Greenpeace, nastali su iz plemenitih pobuda (koje znamo gde ponekad vode) a onda postali prvo pristrasni, posle korumpirani, onda kriminogeni, a na kraju pružaju svoje dobre usluge teroristima.

Koštunica, jadan, ne zna da li da se raduje (što je gnusna Imperija pretrpela udarac) ili da strepi (što će i njega vir da povuče na dno).

fg said...
This comment has been removed by the author.
tiki said...

ima jedna čudna stvar
oni koji brane Brankicu i insajder
pljuju po Asanažu.Oni koji su tražili transparentnost kukaju nad prosutim tračevima.A evo i ja se slažem sa Lighausom ( kakva li me sve neće iskušenja spopast u postu) Krađa je krađa , ne može nadrimoralno lamentiranje da je ispravi.( još jednom meni je simpa što je napravio ,al je krađa) . No to je takva šizofrenija kod nas ljudi različito sude za iste stvari . Eto vidim danas da se i brižni Vojin Dimitrijević zabrinuo za ljucka prava u Kini. Lik koji je bio partiski inkvizitor na prvnom za vreme Broza.

Lighthouse said...

Brankica i Insajder se nisu bavili dokumentima koji su označeni kao tajni ili popverljivi, već onima koji su u principu javni, ali neko iz vlasti pokušava ipak da ih sakrije od javnosti.

Vojin Dimitrijević je toliko učunio protiv inkvizitora svih političkih i nacionalnih boja da je zaslužio sve pohvale i moju nevericu da je ikad sam bio inkvizitor. Nije se libio da osudi svaku povredu ljudskih prava ili demokratskih pravila, pa činio je Ivan Stambolić, Azem Vlasi, Slobodan Milošević, Bil Klinton, Ramuš Haradinaj, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, ili ko god drugi. Nije bezgrešan, ali jeste moralna gromada na našim prostorima.

Što se tiče WL i njenog vlasnika, lako je igrati se Robina Huda kad znaš da u pravnoj državi nije lako otići ni u zatvor a kamo li na vešala. Rusi po kratkom postupku takve truju ili im kremaljski kajlaši saspu šaržer u glavu. Enturaž RM i ostalih haških pritvorenika ili begunaca takođe ne preza ni od čega, ne samo od ubistva, nego i od toga da od u svakom pogledu ispravnog i bezazlenog seoskog momka iz dobre porodice naprave samoubicu. Likovanje nad Vikiliksom je samo deo iste plemenske, anti-civilizacijske, vestern-razbojničke gnusobe, u ovom malenom i zabačenom "meksičkom" gradiću gde navraća sav šljam sveta (Monti?) i gde ne važe nikakvi zakoni ni pravo ni pravda.

Lighthouse said...

Ipak, ima nekih stvari koje bih kod predloga novog zakona pozdravio. Na primer, to što će otpis dela vrednosti na račun korišćenja stana/kuće biti paušalan, a ne u procentima. Taj otpis je socijalna kategorija, i nije logično, kad već postoji (a bolje bi bilo da uopšte ne postoji) da povlači otpis nekad i milionskih suma vlasnicima najskupljih nekretnina. Još i da razumem da se vlasniku udžerice koja vredi 10.000€ otpiše 5.000 na račun toga što tu stanuje s porodicom, ali zašto da se vlasniku milionske vile otpisuje 500.000 a ne samo 5.000? Ponavljam, kad se već ikome išta otpisuje, umesto da svako plati isti procenat, pa će onda na Sv. Nikad glasati za ikog ko bi i za pola milionitog dela promila dizao taj procenat.

mileusna said...

@tiki Nije se Vojin Dimitrijević danas odjednom zainteresovao za ljudska prava, čovek je direktor Beogradskog centra za ljudska prava od 1995 godine, dakle aktivno se bavi tom problematikom 15 godina samo u Centru.

Lighthouse said...

Mileusna,

Ne samo to, još 1980-tih, pre pojave Miloševića, bavio se kako bezbednošću i ljudskim pravima Srba na Kosovu, tako i ljudskim pravima Albanaca suđenih zbog verbalnog delikta, a takođe i ljudskim pravima ovdašnjih disidenata suđenih zbog verbalnog delikta, sve u okviru Odbora za zaštitu ljudskih prava. To što je u tom Odboru sedeo zajedno sa nekima koji su kasnije postali ultranacionalisti i masovni kršitelji ljudskih prava ili zagovornici tog kršenja, mnogi njegovi kasniji građanski saborci su mu spočitavali i smatrali ga "nacionalistom u fraku". Po meni to nije tako, nego je Dimitrijević, bar u tom stručnom delu i u smislu integriteta intelektualca koji se bavi pravom ljudskih prava pokazao doslednost i moralnu doslednost. Vidi samo njegov stav o bombardovanju 1999. Tu nema P od politike. Druga je stvar, a to širu javnost ne mora mnogo da zanima, što je kao siva eminencija Građanskog saveza Srbije napravio niz grešaka koje su vodile tome da ta stranka nema onu snagu i uticaj koju je mogla imati.

Anonymous said...

Jeste bavi se ljudskim pravima od 1995, od kada je bata Soros pruzio "toksicnu sisu". Pre toga je bio inkvizitor SKJ na pravnom. Tek kad su od balkanskog kasapina cobeta izduvali na osmoj sednici onda su poceli da prodaju ljudska prava.

Jeste ziva istina da se u Rusiji Kini ide u gulage, truje, puni dozom olova od 9mm za disidentske aktivnosti, ali i kod njihovog "starog" nije bilo puno bolje.

Nadam se da cu doziveti momenat kada ovom drzavom prestanu da vrsljaju kako pobednicka tako i gubitnicka struja osme sednice (istina gubitnicka je manje zlo, ali ipak zlo)

Sto se Asanza tice, nema tu niceg spektakularno objavljenog. Spektakularane su jedino retardirane kvalifikacije stranih drzavnika od strane USA diplomata. Kvalifikacije su na nivou farme i velikog brata (Berluskoni politcki i fizicki slabi starac, razjareni bavarski starac i slicno tome). Spektakularna je i ova reakcija u vidu poziva na linc koja je jos gluplja i kontraproduktivnija, covek se stvarno zapita ko vodi ovaj svet.

Branko said...

Vojin Dimitrijevic je previse konzumirao"ljudska prava"ali sada ne povraca jer je gospodin Soros nasao lek u pravo vreme.Navedeni lek se moze nabaviti u svakoj banci, ali nije dostupan svakome.