Pages

08 December 2010

Neoliberalizam u Srbiji

Iz Novosti:
Tela pod direktnim okriljem, Vlada ima oko 15 službi, saveta i kancelarija, za čiji rad godišnje izdvaja ogromna sredstva. Prema evidenciji povernika za informacije, na svim nivoima nagomilalo se skoro 11.000 institucija koje dobijaju novac iz budžeta.

Obrazovali su i Savet za razvoj nedovoljno razvijenih područja, koji ima predsednika i šest članova, a finansiraće se iz budžeta.

Pre nekoliko nedelja doneta je odluka da ubuduće na platnom spisku države bude još jedna Vladina kancelarija, osma po redu - Kancelarija za regulatornu reformu i analizu efekata propisa, mada se time već godinama bavi Jedinica za SRP.

Kada se ne bavi formiranjem novih tela, Vlada ”širi” birokratsku mrežu. Skoro na svakoj sednici Vlade, pod tačkom dnevnog reda ”kadrovska rešenja”, ministri ”popunjavaju” komisije, službe, upravne i nadzorne odbore, povećavaju broj pomoćnika i zamenika u raznim institucijama.

2 comments:

fg said...

Sta treba vise da nas brine, broj institucija i sluzbi ili broj zaposlenih u istim?
Mislim da neefikasnost ne treba ni pominjati u ovakvom sistemu. Ona se podrazumeva.

Aleksandar Stevanović said...

Bez dileme broj institucija. Kod vecine njih manja bi steta bila da one ni ne pokusavaju da nesto rade nego da zaposleni sede kod kuce i primaju platu. Ovako ako krenu da nesto rade zabrljace, a jos ce pride i da potrose za jos nesto osim plata.