Pages

08 December 2010

PISA

Postoji jedna stvar koja je notorna, a to je da naši đaci, a bogami i studenti, dobijaju diplome bez da su imali prilike da nauče veštine i da rešavaju praktične probleme. Kako je život uglavnom sazdan od praktičnih stvari i veština, rezultati PISA testa nam govore da smo sve samo ne zemlja sa dobrim obrazovnim sistemom. Ustvari, razmišljajući o nesposbnosti naše dece da rešavaju prilično jednostavne, ali, avaj, praktične probleme sve više mi se čini da bi upravo njihove nastavnike trebalo testirati. Verujem da bi rezultati bili poražavajući, ali i da bi se došlo do uzroka. A još bi ubili i štajkački instinkt sistema koji gotovo 98% sredstava troši na plate.

9 comments:

tiki said...

uh šta če sad reći oni koji tvrde da imamo pametnu decu,dobre škole a ameri su glupi.

Marko Paunović said...

Secam se da mi je neko pokazao primer jednog od zadataka koji nasa deca u vecini nisu znala da urade...

Otprilike, dat je poprecni presek stepenica od 5 stepenika, a na slici je oznaceno da su cele stepenice visoke 1 metar. Pitanje je bilo "Kolika je visina jednog stepenika?"

Marko Paunović said...

Sad sam nasao dosta primera pitanja na OECD-ovom sajtu

PISA test pitanja

Nemanja said...

Drzava nije sposobna da izvede reformu obrazovanja zbog negativne selekcije sopstvenih kadrova.

Sa druge strane, reforme daju rezultate tek posle par decenija..

fg said...

Fali samo rektor BU B. Kovacevic i njegovo objasnjenje da je nas obrazovni sistem najbolji na svetu, i da su rezultati takvi samo zbog toga sto je istrazivanje obuhvatilo i privatne skole.

Marko Paunović said...

fg,

Rektor je rekao nesto jos zanimljivije povodom cinjenice da se Beogradski univerzitet nije nasao medju 500 najboljih na svetu...

Otprilike, rekao je da im je los marketing, a i vebsajt im ne valja. Samo to je problem.

Aleksandar Stevanović said...

Najjače je mkantranje da Kinezi nisu sve to dobro shvatili. Još im BU poslao dopis i malo materijala pride, u stilu pogrešili ste. Kinezi ih oduvali i rekli da nisu.

Nema druge nego razbijati ogledala.

Slaviša Tasić said...

Evo i dekan ekonomskog je objasnio da imamo vrsne ekonomiste, ali nemaju prodor jer je u ekonomiji sve već objašnjeno:

"Naši profesori objavljuju radove i bave se istraživačkim radom, ali imaju jako težak prodor u svetske časopise. To ne znači da mi nemamo vrsne ekonomiste ili pravnike, ali oni se pre svega bave domaćim prilikama, koje nemaju velikog značaja za razvoj opšte teorije. Jednostavno nismo u istom položaju sa medicinarima, kojima priroda stalno priređuje novi materijal za izučavanje. Mi smo ipak ograničeni u tom pogledu - smatra Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta."

Anonymous said...

Ma da je samo Pisa,da vidite samo kako i koliko gnusno se prepisuje na fakultetima BU...a upravo je fakultetsko znanje ono koje finalizije ona elementarna,da ne govorim da nam je startna pozicija učešća visokoobrazovanih stanovnika izražena jednocifrenim procentima