Pages

19 August 2009

Najmanji problem srpske privrede

"Katić misli da se deficit nekako stvara sam od sebe (tj. zbog slabe konkurentnosti), pa se mi tek onda, naknadno brinemo kako ćemo ga finansirati. Ustvari deficit postoji baš zato što imamo čime da ga finansiramo. ... Katić misli da kada devizni priliv prestane, a Srbija ima taj nekako spolja zadati nivo deficita, ulećemo u katastrofalnu finansijsku krizu. Situacija je ustvari mnogo jednostavnija: kada ne bude priliva deviza nećemo uvoziti."

"Kada prestane priliv, prestaće i deficit. Priliv deviza je uzrok, deficit je posledica. Pošto će ove godine strane investicije verovatno biti manje, predviđam manji priliv i manji deficit na kraju godine. Ali to neće biti dobitak za Srbiju. To će samo značiti da su građani manje kupovali."

"Naši ekonomisti su u paranoičnom iracionalnom strahu od spoljnotrgovinskog deficita. Kada ih pitate da objasne zašto je taj deficit strašan oni ne umeju. Kao što i ne razumeju da je deficit neminovna posledica velikog priliva kapitala, ni štetna ni korisna."

"Kovačević uporno govori o finansiranju trgovinskog deficita kao da je nivo deficita nekako zadat, a onda mi naknadno nalazimo način da ga finansiramo. Ali to je naopako gledanje na platni bilans. Ako pojedinci uvoze, to je zato što imaju novca da plate taj uvoz. Ako se preduzeća zadužuju da bi uvezla, to je zato što očekuju da taj uvoz prodaju. Kad prestane priliv kapitala, smanjiće se i uvoz."

"Eto sada ćemo smanjiti spoljnotrgovinski deficit. Pošto zbog finansijske krize ili drugih razloga kapital slabije ulazi u zemlju, vrednost dinara prema evru pada. To pogoduje izvoznicima, a poskupljuje uvoznu robu u dinarima. Uvoznici će manje uvoziti jer je uvoz skuplji, građani će manje trošiti jer je manje novca iz inostranstva koji bi to platio."

To je konkekst, a B92 danas javlja da je deficit drastično pao:

Deficit tekućeg platnog bilansa Srbije je u prvih pet meseci iznosio je 891 milion evra, što je pad od čak 62,4 odsto u odnosu na isti period 2008. godine.

Izvinjavam se za ovo likovanje, ali kao što vidite dugo je u srpskoj ekonomskoj javnosti ponavljana mantra da je spoljnotrgovinski deficit "najozbiljniji problem srpske privrede" i dugo se mi borimo protiv ove zablude. Ne verujte deficit katastrofičarima -- spoljnotrgovinski deficit je samo jedna automatska i benigna posledica priliva kapitala u zemlju. Dok je kapital ulazio u zemlju, on je prirodno i neizbežno finansirao uvoz i kupovinu uvozne robe za svakog od nas, što se makroekonomski zvalo "deficit". O tome uopšte nije bilo potrebno brinuti, jer se veličina spoljnotrgovinskog deficita automatski prilagođava prilivu kapitala. Sada kada je priliv novca manji i spoljno finansiranje teže, deficit se smanjuje sam od sebe. Naše predviđanje (ustvari ukazivanje na elementarnu ekonomsku logiku) se ostvarilo, takozvani problem spoljnotrgovinskog deficita je nestao automatski.

Štaviše, sada se bolje vidi da nestanak ovog "problema" nije dobra vest. Smanjenje spoljnotrgovinskog deficita samo pokazuje da je ekonomija Srbije u krizi. Kada kriza prođe deficit će ponovo rasti, dok jednom opet ne postane "najveći problem srpske privrede."

5 comments:

grh said...

ej jel znas onu cuvenu pricu o onom proroku koji je "isprorokovao" kraj sveta i poveo sledbenike na neko brdo, da ga docekaju. posto kraj sveta nije desio, razisli se. onda on kaze, da je malo pogresno izracunao, bice sledece nedelje. i tako iz nedelje u nedelju.

poenta price: posle svakog puta kada nije bio u pravu, imao je sve vise sledbenika koji su sve vise bili ubedjeni da je ovaj stvarno mesija.

tako i citaoci politike, tj fanovi n. katica. drugim recima, tvoje likovanje tebi radovanje, ali bojim se da neces nista ubediti one koji su mislili da je "deficit najveci problem srpske privrede".

Slaviša Tasić said...

nije samo katić i politika, to je dugogodišnja, višedecenijska galama većine naših ekonomista, novinara, političara. a da ih neću ubediti to je sigurno, ta zabluda je stara 300 godina, još otkad je izmišljena nacionalna statistika.

Igor said...

Slavisa:

molim te objasni nama koji nismo ekonomisti vezu izmedju kursa i trgovinskog deficita. Zar nije problem trgovinskog deficita u trosenju rezervi na odbranu kursa?
Ili sam ja nesto pobrkao?

Slaviša Tasić said...

Pobrkao si samo smer uzročnosti.
Kurs je određen prilivom kapitala, a onda je deficit određen kursom. Znači uzročnost ide tako:

priliv kapitala (rezerve) => kurs => deficit (uvoz-izvoz)

I zato deficit nije sam po sebi problem, jer prosto zavisi od drugih veličina. I kao što sad kad je opao vidimo, kad se glavna nezavisna promenljiva promeni (kapital), menja se i deficit.

Ovi koji misle da je uzročnost obrnuta(deficit => rezerve i kurs), uzimaju da je deficit posledica konkurentnosti ekonomije (što je pogrešno). Zato misle da je on obavezno loša stvar (nedovoljno smo konkurentni), i misle da će nekako dovesti do katastrofe (urušiće rezerve i kurs, pošto on deluje na njih a ne obratno.)

mileusna said...

Minus u razmeni sa Kinom :)