Pages

28 August 2008

Enciklopedija živih

Podseća li još nekoga Facebook na Kišovu priču Enciklopedija mrtvih? Većina profila na Facebooku su još uvek živih ljudi, ali ako nastavi da raste sličnom merom u jednom trenutku će mrtvi i po brojnosti preteći žive.

Enciklopedija mrtvih je priča o navodnoj biblioteci negde u Švedskoj gde je do detalja zabeležen život svakog pojedinca koji je ikada živeo -- podaci, slike, priče iz života. Evo odlomka:

Ali ono što čini tu enciklopediju jedinstvenom na svetu – ne samo zato što je unikatna – to je način na koji su opisani ljudski odnosi, susreti, pejzaži; ono obilje detalja od kojih je sastavljen ljudski život. Podatak (na primer) o njegovom mestu rođenja, potpun i tačan ("Kraljevčani, opština Glina, srez sisački, oblast Banija") popraćen je još i geografskim i istorijskim pojedinostima, jer tamo je sve zapisano. Sve.

Ako Facebook, ali i Myspace i drugi slični sajtovi nastave da postoje - a nema sumnje da će ili nastaviti ili biti zamenjeni nečim boljim - za nekoliko desetina godina možemo očekivati da svačiji profil bude zabeležen. Ono što je pre samo desetak godina izgledalo kao priča naučne fantastike, sada se obistinjuje. Kišova Enciklopedija mrtvih je bila fizički ispisana na hartiji i sklopljena u knjige, kao u klasičnoj biblioteci, a napisana od strane nepoznate sekte. Sadašnja enciklopedija živih koja raste na internetu ne zauzima nikakav fizički prostor, nastaje odozdo spontanom akcijom gde svako pravi svoj profil ili dopunjava profile drugih, ali će kranji rezultat biti veoma sličan. Broj korisnika raste, profili postaju sve obimniji i detaljniji i iz njih se može saznati sve više. Za nekoliko desetina godina ćemo možda imati enciklopediju svih živih ljudi, a za još nekoliko, enciklopediju mrtvih.

8 comments:

Lazar Antonić said...

Sa razlikom što je kišovu enciklopediju moguće čitati dok ovu facebook ovu neće biti moguće jer će i svi kontakti biti mrtvi. Osim ako ne pokreneš aplikaciju gde bi ljudima objasnio svoju genijalnu zamisao i gde bi ti oni dozvolili da sve bude snimljeno na tvom enciklopedijskom serveru. Siguran sam da će u eri paranoje od krađe ličnih podataka ljudi biti oduševljeni predlogom.

Drugim rečima, loše ti je poređenje.

Nikola B said...

Ko će da obriše moj FB nalog nakon što ja umrem? "Pri zdravoj pameti ostavljam zadatak da se uklone moji internet profili i da se..." Ma da. Tekst nije daleko od istine - nekih mrtvaca već ima na FB/MS...

Lazar Antonić said...

Nece niko da ga obrise ali ako su ti i svi prijatelji mrtvi niko nece moci da mu pristupi.

Marco said...

Meni je ovaj post fantastičan. Moći će da profilima pristupi ko hoće ako vlasnik dopusti slobodan pristup (my profile can see anyone). A čak iako nije otvoren profil možda će moći da mu pristupe potomci ako upute molbu vlasnicima facebooka ili tako nešto.

Sandra said...

Veoma dobro zapazanje.

Ja mislim da ce se Facebook i Myspace i ostali slicni sajtovi dosetiti vec pa ce obrisati neaktivne naloge.

tiki said...

hard disk ipak ima fizički volumen , a farme diskova pogotovo

Igor said...

Enciklopedija mrtvih je jedna predivna knjiga. A ovo sto Slavisa pise koliko ja razumem nije u Facebook-u kao takvom vec dostupnosti informacija o svima kao pojavi. Poredjenje je dobro.

Lazar Antonić said...

Pobedili ste. Slavisa sjajno ti je poredjenje :)