Pages

29 August 2008

Kraj socijaldemokratije i intervencionizma!

Pošto su pre par meseci analitičari proglasili "kraj neoliberalne ere" i naročito krah američke ekonomije, i mi bi sada, sledeći njihov primer, trebalo na naslovnoj strani Politike da proglasimo kraj ere socijaldemokratije i intervencionizma.

Pogledajmo podatke. Nemački GDP je u poslednjem kvartalu opao za 0.5%, japanski je opao za 0.6%, a američki porastao za 3.3%.

To je samo jedan kvartal i iz toga ne treba ništa zaključivati. Ali mora se primetiti da se ovo dešava u godini kada je američka ekonomija navodno u velikoj krizi. Kad socijaldemokratska Evropa i intervencionistički Japan već godinama stagniraju, to prođe neopaženo. Na niske ili negativne stope rasta GDP evropskih i japanskih ekonomija smo navikli. A onda kad SAD malo uspori rast, čak ne uđe ni u recesiju nego samo uspori, digne se halabuka, a domaći i svetski analitičari proglase propast tržišne ekonomije. Sada ih činjenice, kao i obično, demantuju. Ali kad su to činjenice bile bitne dobrim analitičarima?

4 comments:

Aleksandar Boskovic said...

ne bih hteo da vas razočaram, ali poslednji put kad sam gledao, nemačka kancelarka je bila Angela Merkel, koja nije socijaldemokratkinja... ili vi znate nešto što mi ne znamo?

Slaviša Tasić said...

Ne mislim na stranku nego na socijaldemokratski model privrede, koji je predviđen i ustavom a posebno je porastao od 1970-ih. Nemačka je i sa konzervativcima na vlasti socijaldemokratska ekonomija (mada ni sada na vlasti nisu oni sami nego velika koalicija.)

Aleksandar Boskovic said...

mislim da malo pojednostavljujete stvari, ali to je vaše stvar (vaš blog ;-) )... delim vašu iznerviranost površnim i glupim komentarima o krahu američke ekonomije, ali moglo bi se dosta raspravljati o državnom intervencionizmu koji je i te kako prisutan i u USA... ali ovde nemamo ni vremena ni prostora za to (a mislim da su i priče o krahu evropske -EU- ekonomije pomalo preuranjene),

Slaviša Tasić said...

Naravno da su preuranjene. Nisam ni rekao da je Evropa propala, nego da analiticari i mediji nemaju jednake standarde. Evropa i Japan vec deset godina stagniraju i niko ne vidi problem. Amerika ima pad u jednom kvartalu i oni jedva cekaju da proglase krah.

Da, ima mnogo intervencionizma u SAD, ali ne moze se sve u jednom postu, pisemo i o tome cesto. Jos uvek u SAD ima manje nego u Evropi.