Pages

22 November 2007

Antonić i deca

U prethodnoj kolumni u "Politici", Slobodan Antonić kritikuje konzumerizam i globalizam (koji, kako svi znamo, dolaze iz Amerike) zato što, po njemu, proglašavaju decu "teškim teretom".

Jer, zaista, prva zapovest konzumerizma, te osnovne ideologije globalizacije, glasi: "Troši i ne misli na budućnost!".

Mislim da se moj post od juče dobro uklapa u ovu priču - decu su teškim teretom proglasili Kinezi, a ne Amerikanci, ali se to nekako ne bi uklopilo u njegovu tezu, pa pretpostavljam da zato nije ni pomenuo.

1 comment:

Suzana Ignjatović said...

Ja ne znam zasto se profesor Antonic toliko uzbudio oko ovog teksta istoricara Jenkinsa. Antonicevo sociolosko oko je moralo videti neke nelogicnosti i time bi sebe postedeo visokog tlaka.

Prvo, Antonic se uplasio da postoji neka Religija Bezdetnosti koja hara svetog pod skutom opsteg GLOBALICIZMA (priznajem da sam naucila jedan novi pojam). Ako se izuzme fringe grupa Childfree, nikada nije postojala ozbiljna, velika ideologija neradjanja. Cak ni u najtvrdjim teorijama modernizacije nije bilo pomena o neradjanju, samo o odgovarajucoj cifri radjanja (to sto je stvar pogresno postavljena, druga je stvar).

Drugo, Antonic je odmah mogao da vidi Jenkinsov naivni demografski pristup. Npr. Jenkinsove tvrdnje o tome kako fertilitet moze da proizvede neke posledice, Stvar je zdravorazumska i prosta> zene (ne) radjaju ZBOG toga-i-toga, a nikako obrnuto. Ne postoji fertilitet kao nezavisna verijabla, tvrdim ja kao izopaceni sociolog.

Dalje, opste je mesto da postoje razvijena "drustva" sa visokim ili pristojnim fertilitetom (Izrael, SAD, cak i Island) i razvijena "drustva" sa niskim fertilitetom. Onda, postoje nerazvijena "drustva" sa visokim fertilitetom (sto se uzima kao podrazumevajuce) ali i nerazvijena "drustva" sa niskim fertilitetom (Ukrajina).

Zasto je to tako, pisem uskoro u postu. Ovo samo htedoh da umirim S.Antonica. Dakle, moze se bez problema voziti buljuk musave dece u BMW-u...