Pages

21 November 2007

"Bebi-PDV" debunk II

Neverovatno je kako jedna besmislena ideja uspe da se zapati. Dovoljno je da neko vikne kako to šljaka i evo svih da zapevaju istu notu. Ideja o ukidanju PDV- a za dečju opremu i hranu kao instrumentu za podizanje nataliteta, toliko je smešna da joj nema ravne. Ne, ima ona još više super ideja iz strategije da decu treba učiti u školama od malih nogu koliko je važno planiranje (čitaj reprodukcija!) porodice i intergeneracijska solidarnost.

Svi znamo da ukidanje svih živih poreza i dodeljivanje svakom roditelju po tri bebisiterke i 8 godina porodiljskog odsustva, neće pomeriti stopu nataliteta. Zakucana tamo gde je, na gore-dole 10 već dvadeset godina, pa ni da mrdne. Zašto je strašno ako stanovništvo bude staro, ako dođe do depopulacije, ako broj samačkih domaćinstava (ne samo staračkih već i mladalačkih) poraste? Pa šta? Ako nismo srasli sa idejom države blagostanja i "međugeneracijske solidarnosti"(a nismo), "obnavljanja nacionalnog tkiva" (da li smo napaljeni na tu paradigmu "jedan-ispod-šljive, ali stvarno?)...ako, dakle, nismo tako ograničeni, da li je moguće da ne vidimo koje se sve mogućnosti otvaraju? Anyone?

Ima još nešto. Da stratezi ne bi pričali kako je praksa da se u svetu ne plaća PDV na opremu i džidže za bebe, evo tabele: nulte stope su samo u Irskoj i Britaniji. Ako se neko pozove na Mit broj 2, kako je Irska divan primer rešavanja reprodukcije i svakog drugog demografskog bauka, odmah da ga razuverim. Stopa fertiliteta je 2006. godine bila 1.86 u Irskoj. Neće da proizvedu ni cela dva deteta! (ne znam zašto, kad god se govori u ovim demografskim kategorijama, osećam neki miris farme i stočarstva). Dakle, i u Irskoj je "prirodno obnavljanje" daleko ispod "proste reprodukcije". U Srbiji je fertilitet oko 1.6-1.7. Zašto ukidati PDV?

6 comments:

Anonymous said...

Ako samo ukinu PDV na dečiju opremu, a ništa ne povećaju (iako je ovo malo verovatno), u tom slučaju zašto bismo se bunili. Nikome neće biti gore a nekome će biti bolje.

Marko Paunović said...

Ali, zasto nisu trazili da se ukinu carine na pelene, nego se zalepili za PDV? Mozda zato sto onda akciju ne bi podrzao jedini domaci proizvodjac pelena?

Ne znam tacno kolike su carine na pelene, ali nisu ispod 10%. Na deciju hranu su jos vece.

A, za razliku od pelena za koje nema realne alternative, kod hrane ima koliko hoces. Svako moze da kupi blender i da pravi kasice do mile volje. Zasto istom logikom onda ne ukinuti i PDV na voce, povrce, meso, mleko i svu ostalu hranu od koje potencijalno mogu da se prave decije kasice?

Anonymous said...

"ako, dakle, nismo tako ograničeni, da li je moguće da ne vidimo koje se sve mogućnosti otvaraju? "

koje npr.

Suzana Ignjatović said...

Stvar je u perspektivi iz koje se posmatra. Uzmimo samo taj "zastrasujuci" porast broja starih. Veliki broj starih i nemocnih moze podstaci industriju raznih usluga nege. Veliki broj starih koji su relativno zdravi vapi za uslugama zabave, obrazovanja kojecega. Ako se na to gleda samo kao na budzetski izdatak, onda jeste teret. Ako se pusti da udje trziste, onda to moze biti boom industrija.

Anonymous said...

www.verymaturematch.com

Anonymous said...

Mislim da je ovde najveći problem to što će sa smanjenjem PDV-a na dečiju opremu doći do zloupotreba pa će moći da se kupi dečije patike broj 45, to što će naravno država već naći neki način da to smanjenje nadoknadi i, naravno, kako definisati dečiju opremu. Kao što je Marko rekao, ako je dečija oprema sve ono što bebe koriste onda dolazimo do toga da bi trebalo ukinuti PDV i voće, povrće, meso, mleko ...

Kao što bi rekao Milton Friedman: "I am in favor of cutting taxes under any circumstances and for any excuse, for any reason, whenever it's possible". E sad, to što će u ovom slučaju verovatno doći samo do preraspodele a ne do smanjenja, menja sve.