Pages

22 November 2007

Boža kaže pravu stvar

Boža je konačno, vezano za cenu zejtina, rekao pravu stvar (audio fajl, negde oko 26:30 minuta):

"Nažalost, konstatujem, da zaštita koja je data toj industriji, od 30% carine, plus prelevmani, se u potpunosti iskorišćava, da kada bilo šta poskupi, se prenese na potrošače.... da dobro pogledamo da li jedna takva industrija zavređuje takvu zaštitu, te najavljujem da ćemo imati preispitivanje ovog stepena zaštite..."

13 comments:

Anonymous said...

Da li to ima veze sa tim što je Mišković prodao uljaru?

Marko Paunović said...

Eh, znao sam da ce neko da se nadje da kritikuje. :)

Sta me briga zasto, samo neka smanje carine... U motive ulazim samo kada odluce da ih povecaju.

Anonymous said...

Po najmanje pravo da to kaze ima BDJ jer kada su vodjeni pregovori u vezi liberalizacije poljoprivrednih carina sa Eu u okviru SSP-a, koje je vodio BDJ promenjen je predog predhodnog pregovarackaog tima da se carine na ulje linearno spustaju sa 30% na 0% u roku od 6 godina,. Nego je ispregovarano da ostaju 30% svih 6 godina. Zato je vise nego nemoralno da on to iznosi kao ko je mogao a n samo da nije nego je jos povecao do tata ispregovarano.
Goran Zivkov

Anonymous said...

woow...ne mogu da verujem...bivši ministar čita ovaj blog.Bravo blogeri

Lazar Antonić said...

Koliko se sećam Marko nije ti smetalo da ulaziš u motive za smanjenje PDV-a na bebi opremu :)

Anonymous said...

Ono što meni nije jasno kod ulja je to što se ulje predstavlja kao jedan od najznačajnih proizvoda. Priznajem da ne kuvam, ali ne verujem da prosečno srpsko domaćinstvo mesečno potroši više od par litara ulja, tako da da li je cena ulja 10 dinara viša ili niža praktično nema nikakav uticaj na kućni budžet.

Marko Paunović said...

Lazare:
Da i meni se ucinilo (doduse, samo na trenutak) da sam nekonzistentan, ali sam brzo to racionalizovao. :)

Moj stav je sledeci - carine uvek nize za bilo sta, a porezi uvek nize, ali samo za sve.

Znaci, bio bih protiv ukidanja poreza na profit firmama koje se bave odredjenom aktivnoscu - bolje svima stopa 10%, nego nekima 0, a nekima 10. Isto vazi i za PDV.

A sto se carine tice, bolje nekima 0 a nekima 10, umesto svima 10.

Gorane:
Znam, zato i kazem - "KONACNO kaze pravu stvar" :)

Anonymous:
Goran je nas stari citac.

Lazar Antonić said...

Nisam ni sumnjao :)

Sada nam još kaži zašto je bolje da se porez smanjuje svima a ne samo nekima?

Da li zbog toga što misliš da na taj način određena grupa ljudi, firmi dobija privilegije kao protivuslugu za nešto drugo ili zbog toga što remeti alokaciju sredstava? Mislim, možeš da primeniš iste argumente i na carine.

Anonymous said...

nedavno sam radio jednu analizu za ministarvo poljoprivrede Gruzije, jer je i njih zanimalo kolike su cene u drugim zemljama pa sam uporedjivao najveftinije suncokretovo ulje u slicnim tipovima prodavnica MAXI (SR), Sainsbur's (GB), KONZUM (HR) i Populi (GEO) i rezltati su sledeci: SR - 1,74 stara cena 2.25nova cena, GB - 1.81, HR - 2.98, GEO - 1.45 USD. Znam da mi i hrvati imamo i proizvodnju i carine, Gruzija nema carine a ni proizvodnju a GB ima dovoljno unutrasnje konkurencije.
Goran Zivkov

Marko Paunović said...

Pa nije bas isto...

Carine diskriminisu strance i zato su uvek lose. Znaci, u okviru istog proizvoda se uvode distorzije. Tako da, cak i kada su sve carine jednake, recimo 10% na sve proizvode, opet postoje distorzije.

Kod poreza se distorzije uvode izmedju privrednih grana (grupa proizvoda), ako su stope razclicite. Ali, kada je porez jednak za sve, nema distorzija u potrosnji - relativne cene su iste.

Znaci, alokativno nije bas isto. A i generalno mislim da je nizak, sveobuhvatni porez, bez ikakvih olaksica, bolji od visokog, usko definisanog sa mnogo olaksica, iz nekoliko razloga - alokativnog, administrativnog (lakse ga je primeniti), a i korupcije koju pominjes.

Zato bih ja voleo da potpuno ukinu carine, a gubitak nadoknade povecanjem PDV-a, na primer. Mislim da bi to bilo mnogo bolje.

Marko Paunović said...

Gorane, znaci zela ova frka oko cena ulja je potpuno bezveze? Nase cene su tu negde?

Lazar Antonić said...

Pa nisu tu negde. U Gruziji su 70 - 80% jeftinije.

Anonymous said...

Generalno gledajući, cene u Srbiji su niže od Hrvatske i Velike Britanije. retki su proizvodi gde smo mi viši sa cenama.
Carine jesu dobar najbolji način za uvodjenje konkurencije ali često, naročito u poljoprivredi postoje toliko vancarinskih barijera koje u potpunosti sprečavaju uvoz. Dobar primer je Gruzija jer tamo (ili da kažem ovde, jer ovo pišem iz Tbilisija)iako je na gotovo svim proizvodima carina 0%, jaja i još dosta proizvoda su gotovo duplo skuplja nego u Srbiji. Ovde postoji očigledan uvozni monopol jer samo odredjene kompanije mogu da dobiju dozvole (to u stvari nisu dozvole nego fito ili vetereinarska uvrenja).
Mene je isto iznervirala vest o pelenama jer zaista nije tačno da su pelene u Srbiji tri puta skuplje. Naprotiv jetinije su.