Pages

22 November 2007

Razlika između fašizma i liberalizma

Juče je na utakmici Srbija - Poljska u Beogradu bilo samo 500 srpskih navijača i nešto više poljskih.

Zvezdan Terzić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije:
Razočaran sam malim odazivom publike, ali sve ovo ide nama kao narodu na čast. Ovo nije samo stvar i problem FSS, ovo je slika odnosa kakav narod ima prema državi, što se mora rešavati na mnogo višem nivou.

Havijer Klemente, selektor:
Nemam komentar, za mene je publika svetinja. Ako dođe - dođe, ako ne dođe - njihov izbor.

Za Zvezdana, država je cilj, pojedinac je sredstvo. Za Havijera je obratno.

7 comments:

Marko Paunović said...

Napravio sam bukvalno isti tekst malo pre.

Moramo da uvedemo neki uredjivacki kolegijum. :)

Anonymous said...

pa Zvezdan je idiot. Kako sebi neko uopšte može da dozvoli da nešto ovako javno kaže...pa naravno publika je kriva a ne fudbaleri

Lazar Antonić said...

Mislim da bi radnički saveti trebalo da šalju ljude na tribine, da se uvedu kvote za posete stadionima i da se preduzeća rotiraju, a da se svaka utakmica reprezentacije (i odredjene utakmice prve lige od nacionalnog značaja) proglase nacionalnim praznikom.

Andrej Stanimirović said...

Možda bi deetatizacija sporta pokrenula stvari u pravom smeru?
Ili, u nešto malo više reči: 100% privatizacija (aukcijska prodaja) kompletne državne "svojine" vezane za sport. Sportskih klubova, društava, sportskih centara, igrališta, svega. Ono što nekome treba i za šta je neko spreman da plati - opstaće. Ono što niko ne smatra dovoljno vrednim da za to plati - ne treba ni da postoji.

Marko Paunović said...

Novim Zakonom o sportu su rekli da ce se privatizacijom baviti neki drugi zakon...

Mada, iskreno, meni uopste nije jasno ko je vlasnik Zvezde ili Partizana, ali mislim da nije drzava...

Andrej Stanimirović said...

Naravno da je vlasnik država. Da je vlasnik čovek sa imenom i prezimenom ne bi mu se poreska uprava skidala sa kičme ni za sekund, a novinarska gamad bi se potrudila da saznamo kakav je to beskrupulozan sebičnjak.
Ako je deetatizacija obrazovanja "osetljivo pitanje" a deetatizacija penzionog osiguranja "rizična", siguran sam da će se i za sport naći neko idiotsko "objašnjenje" za nastavak pljačke stanovništva: nacionalni ponos, narodno zdravlje, itd.

Marko Paunović said...

Ne radi se uopste o tome, vec o tome da su i Zvezda i Partizan "sportska drustva" i da njihovu upravu ne postavlja drzava, vec neka skupstina koja je ko zna kako izabrana.

Koliko ja to kapiram, radi se o nekoj vrsti drustvene svojine, ali vlasnici nisu zaposleni, nego neki clanovi tih drustava, a nije mi uopste jasno kako se postaje clan tog drustva.

Ali, praksi, i Zvezda i Partizan su privatni, ali se ne zna gazda. Odnosno, do skoro se znao, ali se sada vise ne zna.

Sto se raznih saveza tice (FSS ili KSS) ni oni nisu drzavni, jer da jesu, ne bi mogli da budu clanice FIFE i FIBE, koja insistira na toj odvojenosti od politike. Sto, naravno, ne znaci ni da se zna ko je uopste tu gazda, kako je izabran i na osnovu cega.

Naravno, prvi korak mora biti privatizacija klubova, koji bi onda osnivali prava udruzenja, koja bi onda imala nekog smisla.