Pages

22 November 2007

Boarov o monopolima

Dobar tekst Mite Boarova u novom Vremenu u kojem daje pregled istorije antimonopolske borbe u Srbiji. Ono što je meni jasno, posle ovog teksta, je da su i u Srbiji postojali isključivo državni monopoli, a da je borba protiv navodnih privatnih monoopola uvek bila politički motivisana. Boarov predlaže i dobro rešenje problema:

I danas se, u slučaju Delte, raspreda da li je ova kompanija zloupotrebila svoj dominantni položaj na maloprodajnom tržištu Beograda, tako što zahvata preveliku maržu, ili je uvećava kroz različite oblike pritiska ili na dobavljače ili na potrošače. Ta diskusija je u suštini besmislena, jer je najefikasniji lek za obezbeđivanje neke "ravnotežne marže" (ma šta to značilo) u konkurenciji među trgovcima. To bi teorijski trebalo da znači da bi vlada Srbije, ili vlada Beograda, ili nekog drugog grada, ako smatra da trgovac sa dominantnom pozicijom na njenom tržištu zloupotrebljava svoj položaj, pa obračunava prevelike marže – trebalo "nepatriotski" hitno da ukloni sve barijere za dolazak novih trgovaca na to tržište, a oni bi, opet teorijski, trebalo tu da se pojave upravo privučeni velikim maržama dotadašnjeg monopoliste.

2 comments:

Andrej Stanimirović said...

Malo mi smeta što dotični Mita u dva navrata kaže "TEORIJSKI". Kao da ni on nije baš ubeđen u to da je konkurencija lek za monopol i visoke marže, iako tako tvrde neki "teoretičari".

Marko Paunović said...

Mislim da on to "teorijski" koristi u smislu - "ali nema sanse da u praksi drzava to stvarno i dozvoli".