Pages

13 June 2012

Video intervjui

Traženje posla je naporno, ali ni pronalažanje pravog kandidata nije nimalo lako, pogotovu kada dobijete po nekoliko stotina sličnih biografija za jedno radno mesto. Veliki deo vremena se potroši na selekciju kandidata koje će biti intervjuisani ali je proces prilično nesavršen. U poslednjih par meseci sam uradio veliki broj intervjua i u mnogim slučajevima mi je u prvih 15 sekundi bilo jasno da nisam odgovarajući kandidat. Iz pristojnosti, kadrovska služba mora da nastavi intervju u narednih 30 do 45 minuta, što predstavlja nepotreban trošak i firmi i kandidatu. Jednostavno, iz biografije a ponekad i prvog telefonskog intervjua, ne može da se zaključi da li je kandidat podoban (fit) i da li će dobro da se uklopi u kompaniju.

Da bi rešile ovaj problem u poslednje vreme neke firme (tech na primer) šalju kandidatima link gde mogu da snime video odgovore na dva ili tri pitanja koje poslodavac može da odgleda u bilo kom trenutku i da odluči da li vredi nastavljati proces. Poslodavac na taj način može da pogleda stotine video odgovora i na vrlo efikasan način izvrši prvu selekciju. Ako vas zanima kako funkcioniše pogledajte neke od firmi koje nude ove usluge: Launchpad Recruits, Hirevue, Ovia.

1 comment:

Nemanja said...

Mogli bi da ubace i koji test IQ-a i eventualno neki test genetskih predispozicija, cisto da ne propada medijum za skladistenje bezveze :D