Pages

13 June 2012

Online poslovi

Lazar skreće pažnju na mogućnost video intervjuisanja, pa me je podsetio na jednu, po meni, znatno neverovatniju stvar. U stvari, radi se o stvari o kojoj nisam mogao da prestanem da razmišljam par dana.

Postoji sajt oDesk, preko kojeg posao mogu da nađu razni freelanceri, ali pretpostavljam da se uglavnom radi o programerima. Moj drug, programer, se registrovao i pronašao par poslova, pa mi je prepričao o tome kako funkcioniše.

Dakle, pri registraciji uneseš svoj CV, šta si radio, na kojim tehnologijama. Onda radiš test znanja. Kaže da je test relativno težak, imaš ograničeno vreme, a testom su obuhvaćene različite tehnologije (sad, ja se baš ne razumem, ali recimo da je ovaj moj drug više orijentisan na Microsoft stvari i da ne zna baš Javu dovoljno dobro). Onda je pogledao šta se nudi od poslova i našao par stvari koje ga zanimaju. U ponudi je dat opis posla kao i "plata", uglavnom izražena u dolarima po času. Prijaviš se za posao i onda te kontaktiraju ili ne. Kada smo prošli put pričali, imao je dva prilično različita iskustva. Jedno je bilo razvoj nekog relativno rudimentarnog tailor made softvera za, nazovimo to tako, "klub za gospodu" u Nemačkoj. Pitao ga je čovek koliko bi mu vremena trebalo, on rekao "30-ak sati" i dogovorili su se.

Drugi posao je bio za neku firmu koja izgleda isključivo radi preko oDeska, budući da su do tada isplatili preko 30 miliona dolara preko oDeska. Tražili su čoveka na 6 meseci, koji bi radio najmanje 4 sata dnevno. Tražili su od njega da uradi dodatni test, onda su ga primili na probni period od nedelju dana.

Sve ovo do sada nije ništa spektakularno, tehnologija za sve to postoji praktično već deset godina. Ali, oDesk ide korak dalje, jer omogućava i praćenje aktivnosti. Dakle, u obavezi si da uključiš kameru na laptopu i nikada ne znaš kada će poslodavac da proveri da li radiš i da ti "pogleda" u desktop. Takođe, postoji nešto poput "merača aktivnosti", koji prati da li nešto kucaš na tastaturi. To znači da ne možeš da tražiš da ti plate za vreme kada si igrao pasijans. Dakle, sam oDesk sistem pruža poslodavcu izvesnu sigurnost da si zaista radio na tome što si obećao.

Dodatno, ništa od programa se ne izvršava na tvom kućnom kompjuteru, već na nekom udaljenom serveru. On (valjda) preko remote desktop opcije pristupa tamo nekoj virtuelnoj mašini, izabira šta mu od softvera treba (licence plaća poslodavac) i može da počne da radi.

Sistem plaćanja je, otprilike, sledeći. Na kraju nedelje sistem napravi obračun vremena koji si proveo radeći i pošalje obračun poslodavcu. Onda poslodavac ima izvesno vreme da se, eventualno, žali. Ako se ne žali, pare se automatski sa računa oDeska prebacuju na račun radnika. Ako sam dobro shvatio, poslodavci moraju da deponuju izvesna sredstva unapred. ODesk uzima neki procenat (recimo, 5% ili nešto tog reda veličine).

Jedini realni problem koji moj drug ima su, već pogađate, domaća pravila o deviznom poslovanju. Nisam ga skoro pitao da li je konačno uspeo da prebaci pare sa svog oDesk računa na tekući račun u banci.

3 comments:

mileusna said...

Prebacivanje para nije toliki problem, problem je koliki porez plaćaš ako si honorar iz inostranstva primio kao fizičko lice, večito pitanje na srpskim IT forumima. :) Ako radiš kao firma onda nema tih problema, ali ima drugih gluposti za gubljenje vremena, dostavljaš devizne fakture deviznom inspektoratu i sl.

Anonymous said...

Postoji nesto sto se zove payoneer debitna kartica. https://kb.odesk.com/questions/207/How+do+I+apply+for+a+Payoneer+Prepaid+MasterCard%3F oDesk izdaje pomenutu karticu, koja stize na kucnu adresu. A onda sva sredstva koja se se zarade preko oDeska direktno idu na karticu, kojom bilo gde u Srbiji moze da se plati ili podigne novac sa bankomata. Usput time se izbegava da drzava stavi sapu na deo vasih para koje ste posteno zaradili, sto je mozda i najbitnije :) Sve dok se neko ne doseti da proveri ko sve u Srbiji koristi ove kartice, sto me ne bi cudilo da se desi u nekom skorijem roku, obzirom na trenutnu agoniju i nedostatak para u budzetu....

Nemanja said...

PREDUSLOV
-Domaci devizni racun & visa internet kartica
-Verifikacija Skrill naloga
i)trivijalno

POSTUPAK
i)oDesk=>Moneybookers(Skrill)
ii)Moneybookers(Skrill)=>Devizni racun
iii)Odesk=>Devizni racun

Medjutim, sjajna stvar je sto nasa mudra negativno selektirana elita uvidja izvozni potencijal nasih programera, pa nas drzi u liderskoj poziciji gde, za razliku od nebeskih naroda, 98% zemalja na domicilnoj planeti jeste maloumno te koriste PayPal.

A mi smo najpametniji pa nas zato mrze i nece da dodju! A poznato je da u svetu biznisa vladaju emocije..