Pages

07 June 2012

Doomsday machine

Britanski TV program Golden Balls je odličan praktičan prikaz zatvoreničke dileme. Takmičari imaju dva izbora, mogu da biraju da li će da podele dobitak ili da ga ukradu. Ako oba igrača izaberu podelu, onda se dobitak deli. Ako jedan izabere krađu, onda taj igrač dobija ceo iznos. Konačno, ako oba igrača izaberu da ukradu dobitak, idu kući sa rukama u džepovima.

U ovoj epizodi jedan igrač bira strategiju kojom protivniku ostavlja samo jedan racionalan izbor. Nešto poput ruske nuklearne strategije iz Dr. Strangelove


Da li bi slična strategija mogla da se primeni i u politici? Recimo, guverner bi automatski bio smenjen ako inflacija pređe iznos projektovane inflacije. Nešto slično već postoji na Novom Zelandu. Takođe, ministar finansija bi mogao po automatizmu da bude smenjen ako izvršenje budžeta pređe planirani nivo. Predpostavljam da bi problem bio u fazi donošenja budžeta, jer bi ovakav sistem verovatno imao za rezultat galantno planiranje, ali mi je i to bolja alternativa od gotovo rednovnog budžetskog rebalansiranja. 

3 comments:

Anonymous said...

Zanimljiva ideja. Automatizam.
Zašto neće raditi?
Jer nema KO da smeni... :) Ko. Ko. Koko. Kokoko.

Stijak said...

Svidja mi se i ova epizoda i ovaj prijedlog smjene po automatizmu. Mada emisija nije baš najbolji primjer prisoner dilema - jer ona pretpostavlja da je za njih najbolje ako sarađuju. Tj. npr. kada bi u slučaju splita dobijali po 60% nagrade (pa ukupno bilo 120 što je više nego koliko dobiju ako jedan ukrade) - bilo bi bliže.

Izgleda kao da spominjem sitnice- ali to uopšte nije sitnica. Upravo je to razlog zašto birajući individualno bolje rešenje zbog prisoner dileme možemo da izaberemo generalno lošije rešenje.

kanura said...

@stijak

Bas je dobar primer dileme zatvorenika. Sustina je da dobijes manje (nista) kada izaberes najbolje resenje.