Pages

28 March 2012

Lepa analiza

Bliže se izbori, a mi slabo postujemo na tu temu. Stoga za zagrejavanje prenosima jednu lepu i pomalo emotivnu analizu Saše Radulovića.

6 comments:

Anonymous said...

Saša ne razume u potpunosti nedostatke političkog sistema, koji u trouglu izborni sistem-skupština-vlada, sa skrivenim zlotvorima Partija&Predsednik, predstavlja ključnu prepreku pravnoj državi (podeli vlasti), vladavini prava, demokratiji, i naravno, najvažnijem cilju - slobodnoj ekonomiji.

U tom svetlu, odnos prema pojedinačnoj partiji i njenom Vođi, sekundaran je (ako uopšte i važan van ličnih snevanja) prema podršci parlamentarizmu. Dakle, nasuprot kevtanju Vođa o "jakoj vladi", "beskoalicionoj vladi", važno je povećati, a ne smanjiti, broj činilaca u parlamentu.

Anonymous said...

Mlađa Dinkić je isti Šojić,sad kad ga vidim kako Beloj Palanci,Dimitrovgradu i Bosilegradu obećava ,,pare od Beograd" vidim da je Siniša Pavić imao suptilnije uvide u političku scenu od nas obični narod.

ridjobradi said...

Aleksandre šta bi sa tvojom i Ivanovom saradnjom sa LDP-om, nisam primetio da ste to komentarisali?

Pretpostavljam da je više nema, mislim da bi bilo zanimljivo čuti šta se dogodilo.

Vidim da u aktuelnom ek. programu LDP ima nekih stvari koje mi se ne dopadaju,nije valjda da nećemo ovaj put imati neku prihvatljivu opciju za glasanje. :)

Aleksandar Stevanović said...

Ja ne mogu da se preokrenem pa da budem u istoj ekipi sa notornim ratnim i poratnim zlocincem, a ne oprastam im ni zakon o informisanju koji je uveo medijski polumrak. Konacnom tu je velik nedostatak poslovnosti, a nesto mi se ne ide sa onima koji ne znaju da mrdu od 5%, barem navise. Doduse hladjenje je obostrano.

Nemanja said...

Ukoliko zanemarimo sindrom rimski vojskovodja i rob, Sasa Radulovic zanemaruje fundamentalnu psihologiju. Akcija izaziva reakciju.

Ukoliko otvoreno kritikujete nekog, to izaziva otvoreno protivljenje kritici, te vodi izmisljanju opravdanja za svoje postupke da bi se sacuvao ponos.

Mene vise zabrinjava nas truli politicki sistem gde, makar teoretski, sutra moze da pobedi seljacka stranka Marjana Risticevica sa njim kao premijerom.

On proizvodi partijske vojnike, sto se jasno moze primetiti. NPR. Vodja SPS-a jednom prilikom je izjavio za neku manju stranku da mora da vode racuna kako se ophode prema njemu, jer ce im on to zapamtiti kada budu formirali koalicije. Hej?!? On ce im to zapamtiti. Znaci on svoju poziciju dozivljava kao nesto licno, svoje, a ne kao privremeno poverenje naroda da u njegovo ime i u njegovom interesu obavlja svoju funkciju.

Nagrada je kazu bolja nego kazna, ali truo politicki sistem cak i nju onemogucava. NPR. Vecina glasa za SNS, DS napravi koaliciju bez nje, i opet isti ljudi na vlasti.

Nisu li nasi mislioci mogli da kazu, cekajte kod nas je prosecan IQ 89, ukoliko nismo sposobni sami da nesto napravimo, zar ne mozemo da iskloniramo uspesan sistem poput americkog npr..

Problem je, kako rece jedan hrvatski pisac, sto se kod nas kloniraju samo lose stvari..

Anonymous said...

Radije bih isklonirao uk, sa sve kraljem...

Povodom "lično":
meni se dopadaju nastupi Dačića. Jako je otvoren, a ceo sistem je skrojen za njega, tj tipove poput njega. Pokušavao sam da animozitetu gradim "argumentaciju" protiv sistema, ali je teško kada sagovornik ne uzima u razmatranje, niti razmišlja. Po ovom sistemu, na pr, sps će rasti tokom vremena... Jer to nisu idioti, već zloćudni socijalisti.

I na kraju, svaka partija JESTE vlasništvo ekipe sa vrha, a glavni je vođa... Unutarstranačka demokratija (sa neformalne) menja tu odrednicu (i vojnike), a većinski izborni sistem (sa formalne) pomaže u tome i predstavlja kočnicu, sigurnost za neku gadnu ekipu koja bi se pojavila, i naravno, povećava poverenje i odgovornost. Proporcionalni ojačava uticaj vođe.