Pages

09 March 2012

Grčki dogovor "uspeo"

To znači da je najveći deo privatnih kreditora prihvato otpis polovine duga i da će EU zbog toga nastaviti da finansira Grčku. Stare obveznice su zamenjene za nove, čija je ukupna nominalna vrednost nešto manje od polovine starih.

To je nominalna vrednost, ono šta piše na novim obveznicama. Ali te nove obveznice se već sada trguju po 17-28% svoje nominalne vrednosti.  Prinos sa ovom cenom je oko 17-21%.

Drugim rečima, tržište misli da je ovo neodrživo. Da je Grčka trebalo da potpuno bankrotira i stvarno otpiše dug.

6 comments:

Marko Paunović said...

Ne samo sto je "uspeo", nego je i skroz "dobrovoljan". :)

Jovan said...

Koliko sam ja razumeo, kreditori dobijaju 15% ESFS obveznica i 31.5% novih Grckih obveznica (sa nekim smesno malim prinosom), do je ostalih 53.5% otpisano.

Kao sto Slavisa kaze, od ovih 31.5%, mogu da izvuku oko petinu vrednosti, dok ESFS verovatno mogu da prodaju po ceni, sto znaci da ukupno dobijaju priblizno 21-22% (priblizno su stare obveznice toliko i vredele).

Aleksandar said...

Off>
Sta oznacava poslednja rec pundit u sledecem misesovom citatu>
Only stilted pedants can conceive the idea that there are absolute norms to tell what is beautiful and what is not. They try to derive from the works of the past a code of rules with which, as they fancy, the writers and artists of the future should comply. But the genius does not cooperate with the pundit.

Pavle Mihajlović said...

komentator, medijski analitičar

Aleksandar said...

Mislis da je to smisao ove reci u recenici? Jesi li sto posto siguran?
Hvala na odgovoru.

Stanke said...

@Aleksandar Mislim da se ovde ne radi o ličnostima nego o delovima karaktera.

Hoće, dakle, da kaže da genije u čoveku ne korespondira ili ne sarađuje sa učenjakom. Znači genijalni deo karaktera ne sarađuje sa učenim delom karaktera čoveka (pisca, umetnika).

Vraćajući se na početak teksta, znači: pravila koja su izvedena iz prošlih radova i predložena (nametnuta) umetnicima i piscima -- nisu primenljiva jer genije u njima ne sarađuje sa učenjakom.

Nadam se da sam bio jasan.