Pages

22 July 2011

Neshvatljiva anamolija

Prolaze već meseci kako narod Sirije želi da vidi leđa Bašaru el-Asadu, isti upotrebljava na veliko vojsku i vatreno oružje prema demonstrantima, a komentari u Srbiji su mlaki. To je velika nepravda, posebno ako se ima u vidu popularnost pukovnika Gadafija, Ahmadinedžada i iranske demokratije, kao i nama uvek prijateljskih egzotičnih parija različitih tipova. Stoga smatram da je neophodno da naši spoljnopolitički analitičari malo porade na prezentovanju lepote Bašarovog režima. Osim par kratkih novinskih epizoda u kome je narod u Siriji srećan, siromašan i naravno čuo za Srbiju, sve je to tanko i neuverljivo.

El-Asadi takođe otelovljuju iste vrednosti koje promovišu već navedeni likovi kao što su dolazak na vlast iz šume (ili nekog sličnog habitata), povremeno demokratsko ubijanje većih grupa sopstvenih građana, kao i torture na malo, vladavinu sile i povremeno loše odnose sa SAD. Takođe imaju i nešto nafte koju naravno hoće da im otmu SAD. Čak su i rešili problem "Posle el-Asada, el-Asad" na elegantan način.

Stoga još jednom upućujem apel da ako nije moguće da naši vrhunski izveštavači sa terena u prijateljskoj VSNLADŽ ponude slične izveštaje iz Sirije da se nađe neko ko bi u najmanju ruku donosio barem upola patriotiske vesti iz Sirije.

14 comments:

VladimirV said...

Na West Pointu i na svim vojnim akademijama u svetu će se još duuugoooo izučavati rat u Libiji 2011. - taktika libijske vojske, kako se uspesno vodi rat protiv tehnološki nadmoćnog neprijatelja.

Aleksandar Stevanović said...

'Leba ti, protiv koje nadmoćne vojske. Pobunjenici sa vojevanjem nemaju blage veze, a teritorija se ne može osloboditi bez pešadije. Kako bilo "voljenom pukovniku" su dani odbrojani.

Jedini problem je što Gadafi ne može kao Sloba posle velike pobede nad tim istim neprijateljem da se odrekne dela teritorije i sačuva guzicu.

VladimirV said...

Aleksandar Stevanović said...

'Leba ti, protiv koje nadmoćne vojske. Pobunjenici sa vojevanjem nemaju blage veze

---------------------

A nije moguće, kako to? Ja svakodnevno gledam na CNN-u, BBC-u da su pobunjenici nekakva SILA koja gazi sve pred sobom, pobunjenici pobeđuju libijsku vojsku uvek i svuda, njihovih slika koliko god hoćeš na web-u, mislim znajući iz medijskih izveštaja kakva su sila čudi me da do sada nisu zauzeli ne samo čitavu Libiju nego čitavu Afriku... :)

VladimirV said...

Aleksandar Stevanović said...

Pobunjenici sa vojevanjem nemaju blage veze, a teritorija se ne može osloboditi bez pešadije
------------------------------------
Pa hoće li biti američke, britanske i franuckse pešadije u Libiji? Ako je odgovor ne - u tom slučaju Gadafi pobeđuje jer Gadafi neće kao Sloba povlačiti NEPORAŽENU vojsku sa delova teritorije koje čvrsto drži.

Nemanja said...

Gadafi pobedjuje sigurno.

Samo mora malo da saceka da mu avioni uniste sve vaznije objekte u zemlji, da mu se zemljiste dovoljno obogati uranijumom, da mu se bogatstvo zamrzne i dobije besplatne karte za porodicno putovanje u Holandiju. Tek onda sledi fatality.

Anonymous said...

Cenim da rade na podeli, a posle idemo dalje na jug sa avio-podrškom.
Sirenajka, snajka.

Vojvoda said...

Чланак је препун цинизма.

Асад и Гадафи су неупоредиви.

Speaker said...

A ja mislio da je ovaj nesretni seljačić napriman samo na Majčicu Rusiju (za šta bi moglo da se nađe i poneko kul objašnjenje, recimo, preterao sa preslušavanjem The Sisters of Mercy :))) ), kad ono Vlajko Dupedajko ispade savršen produkt Udbe, mali android sa četiri ocila i još toliko čekića, spreman na intenzivnu oralnu komunikaciju i sa Idi Aminom i ostalim džentlmenima sa posebnim dijetetskim sklonostima, samo ako se bore protiv satanske pošasti liberalnog kapitalizma i individualnih sloboda :)) Mora da mu je grozno, njegov tim već toliko dugo dobija čizmu u žvalavu naci-komunjarsku gubicu, i svakom iole normalnom je već tako davno jasno da se radi o zlim i tupavim primitivcima i/ili pseudointelektualnim psihopatama, koji ne bi mogli da vode kiosk za sladoled a ne državu, da mu to naprosto mora ozbiljno trovati i kao miteser pritiskati njegov trogloditski mozgić :)))

Aleksandar Stevanović said...

@vojvoda

Poslednjih dana sve vise lice

Ivan Jankovic said...

Speaker,

iako delim generalni sentiment tvog komentara :) mislim da je malo cudno ovo sa Libijom i Sirijom. Imamo kvazi-marksistickog predsednika Amerike, progresivca u stilu Ruzvelta i Vilsona koji se kune u UN, i koji bombarduje Gadafija koji se odrekao terorizma, postao neka vrsta saveznika Zapada, istog onog Gadafija kome je mesec dana pred intervenciju bio namenio znacajnu finansijsku pomoc, a podrzava Asada, koji direktno kontrolise dzihadiste u Libanu i Palestini i predstavlja kriticnog saveznika Irana na bliskom istoku. To nema mnogo smisla, zar ne?

VladimirV said...

Ahahaha ko dobija čizmu u gubicu? Rekao bih da su to pobunjenici u Libiji i naročito u Siriji (pošto Asadu ruski veto u SB UN daje mogućnost da deli čizme u gubice pobunjenicima koliko god treba) a i u Libiji je slična situacija, eno samo kod Marse el Brege za nekoliko dana borbi pobunjenici imaju 500 poginulih i još bar isto toliko ranjenih.

Speaker said...

@Vlajko Dupedajko
Vlajko, sinko, a vi ste, milo dete, izgleda pod utiskom da ja navijam za libijske ili sirijske pobunjenike? :)) Ni slučajno, ja samo želim da vidim besne pse Gadafija i Asada na vešalima, zbog podrške teroristima koji su ubijali Evropljane, Amerikance i Izraelce, a šta će u međuvremenu raditi sa opozicijom, koja je uglavnom jednako loša kao i oni, interesuje me kao lanjski sneg, što se duže mlate, i što se više međusobno pomlate, to bolje za ovu plavu planetu :)) A vaše dirljivo pouzdanje u ruski veto me ponajviše podseća na šiparicu koja veruje nekom mladom majmunu kad joj kaže da se opusti i da joj neće ništa, :) odnosno, alavitski oftalmolog može još uvek da divlja uglavnom zato što u Beloj kući sedi tip koji ne zna šta hoće, a ne zato što bi se braća Rusi bog zna kako polomili da stavljaju neki veto ili što bi se SAD nešto previše obazirali na njihov veoma eventualni veto da im je stvarno stalo da mu smrse konce :))
@Ivan
Potpuno se slažem, Ivane, to nema nikakvog smisla, ova administracija je u pogledu ciljeva spoljne politike, ako je to uopšte moguće, još konfuznija od prethodne, mada se mora priznati i da nemaju lak zadatak sa "arapskim prolećem", jer bi, kako to barem meni mizantropu izgleda, :) najlogicnije bilo baciti par neutronki i na jedne i na druge, i - excuse my French :) - a u pičku materinu, ali, kako ih "progresivno javno mnenje", to jest babe mačkarke koje čitaju New York Review of Books po menhetnskim i bruklinskim delijima, dok im težina celog sveta pritiska zabrinuta ramena, :)) sprečava da postupe pravedno i efikasno, :) onda valjda igraju krajcarice u Oval Office-u i vračaju u bob da odluče kog manijaka će da maknu, a kog još malo da ostave, i koju bandu čobana da priznaju a koju da proglase za teroriste... :))) Sve u svemu, i lud i zbunjen are having the time of their lives :)))

VladimirV said...

A šta je sa pro-američkim diktaturama u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Jemenu, Omanu, Kataru? I zar ne bi bilo najbolje da Libiju vode Gadafijev sin Saif al Islam i Musa Ibrahim? (obojca su doktori nauka sa University of London)

VladimirV said...

I mislim da je ovo najbitnija vest iz Libije za danas:

03.33 - Америка истражује тврдње да је брод натоварен оружјем за Гадафијеве снаге пристао у Алжир. Товар је у претходна три дана, наводно, допремљен до границе Либије.

Znači nova linija snadbevanja libijske vojske ide preko Alžira, mislim da ako libijska vojska bude imala dovoljno zaliha goriva, municije moći će da ratuje još duuugooo, duuugooo.