Pages

03 June 2011

Tajni rabat

Idea i Grand kafa ugovorili su tajni rabat od 2% koji ostalim konkurentima nije bio dostupan i to je bio razlog Komisiji za zaštitu konkurencije da ih kazni visokim novčanim kaznama.
Ne mogu da nađem detalje slučaja, ali sve deluje veoma bizarno. Prvo Idea i nije nikakav monopolista, dok Grand kafa izgleda da ima preko 40% tržišnog udela, što je minimum da se bude gonjen ako se položaj zloubotrebi.

Grand je tržišni položaj "zloupotrebio" davanjem rabata koji nije bio dostupan svim konkurentima. Ali svrha ovakvih Komisija je da štite potrošača, ne da štite konkurente jednog od drugih. Naprotiv, konkurenti su tu da konkurišu, proizvodima, cenama, ali i poslovnim politikama i ugovaranjem dilova i popusta. Potrošače ugovor o rabatu između Granda i Idee sigurno nije oštetio, jer je rezultirao nižim, a ne višim cenama.

Iako za kažnjavanje Granda ne postoji uporište u ekonomiji ili zdravom razumu, postoji u antimonopolskoj praksi EU i drugih zemalja -- pošto ima tržišni udeo, Grand je mogao da diskriminiše i sam odlučuje kome da daje popuste, što je po antimonopolskim pravilima nelegalno. Ono što je normalna praksa u bilo kojoj kupoprodaji, davanje popusta na osnovu ukupnih poslovnih odnosa ili ličnih simpatija ili bilo čega, zabranjeno je ako firma ima veći tržišni udeo. Ali uopšte mi nije jasno na osnovu čega je mogla biti kažnjena Idea.

8 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Iz slicnog razloga zbog kojih ce za par dana kaznu popiti i taksisti koji daju popust na poziv. To se zove potpuni raskid sa pamecu.

Marko Paunović said...

Da, bas sam danas u kolima slusao to o taksistima... Kazna od 300.000 do milion dinara za davanje popusta.

Anonymous said...

Podseća na FDR sve to.

Narkomani su pod udarom zakona, a dileri su, jbga, panduri ili bliski njima, tj. jesu "zakon". Tako i idea.

p1lul1ca said...
This comment has been removed by the author.
Nemanja said...

Mozda ce ipak preinaciti odluku za taksiste predsednik Kosarkaskog saveza Srbije, tj. hocu reci gradonacelnik Djilas.

Anonymous said...

Ne!
Podpredsednik ds - gradonačelnik bga - predsednik kss će dozvoliti popuste, ukoliko su rezervisani za ds, upravu bg, i članove kss.
Nakon toga će dobiti molbu da postane predsednik brojnih organizacija. U zemlji, van, i iznad.

fg said...

Ovo dodje kao neka "robinhudovska" logika razmisljanja i delovanja, koja je ocigledno politicki isplatljiva. Pogledajte samo komentare na ovu vest na sajtu b92.

Жељко Симовић said...

Наведени пример казнене политике државе је још једно поразно сведочанство економској репресији у Србији.