Pages

04 June 2011

Predlog odluke o uvođenju jedinstvene cene krompira

Gradonačelniku Beograda,


Uvažavajući izuzetne zasluge na uvođenju reda u sferi taksi službe u Beogradu, kao i u sferi borbe protiv toksikomanije mladih, ovim javnim dopisom Vam dajemo predlog još jedne odluke koja je potpuno neustavna, ali koja će uvesti red na tržištu krompira u glavnom gradu.

Već duže vremena je prisutna pojava da u Beogradu imamo broj prodavaca krompira koji je potpuno neodgovarajući potrebama dvomilionskog grada i gde pored onih koji godinama prodaju krompire postoji jedan broj divljih prodavaca kojima to nije primarno zanimanje. Višegodišnjim stručnim analizama eksperata za poljoprivredu utvrđeno je da je optimalan broj prodavaca krompira u Beogradu 1872 i da se treba početi sa izdavanjem licenci za prodaju krompira. Dalje, pored javašluka sa neadekvatnim brojem prodavaca krompira primećeno je veliko šarenilo cena, čime se kupci dovode u zabludu jer neki kupuju na Zelenjaku krompir za 100 dinara, dok se sličan krompir prodaje na Cvetkovoj pijaci za 90 dinara. Dalje, mnogi prodavci nude popust na količinu čime nelojalno konkurišu onima koji imaju jedinstvenu cenu krompira koji se ne prodaje na džakove. Da bi se stalo u kraj ovakvim praksama potrebno je utvrditi minimalnu cenu krompira koja bi iznosila 90 dinara po kilogramu i propisati kazne od 50.000 dinara za fizička, odnosno 15 miliona dinara za pravna lica koja daju popuste na količinu ili prodaju krompir jeftinije, posebno na kraju dana.

Konačno, imajući u vidu da osnovci i srednjoškolci često konzumiraju sirov krompir da bi sebi podigli telesnu temperaturu i time neopravdano odsustvovali iz škole, naš predlog je da se svim građanima Beograda zabrani kupovina krompira u periodima u periodima 6-8h, odnosno 11-14h jer je tada najveća verovatnoća zloupotrebe krompira od strane mladih.

U Beogradu, 4. juna

U ime Tržišnog rešenja
Aleksandar Stevanović

Hvala B92 što se uključio u borbu za zaustavljanje krompirske anarhije.

14 comments:

Anonymous said...

A trešnje? Da se uredi tržište.

fg said...

Niste pomenuli standardizaciju dimenzija krompira. Taj segment pod hitno treba zakonski regulisati i stati na put ovom javasluku, gde se krompirici i krompircine drze u istoj gajbi. Dimenzije uskladiti sa standardima EU.

Saša said...

Radi doprinosa borbi protiv globalnog otopljenja, predlažem da se propiše da krompir bude kockast! Brojne ekspertske analize su pokazale da je to najbolji način da se poveća energetska efikasnost, prilikom njegove termičke obrade!

Nemanja said...

".. propisati kazne od 50 .000 dinara za fizička , odnosno 15 miliona dinara za pravna lica .."

:-D

Marko Paunović said...

Ne moze to bas tek tako...

Mora prvo da se donese Zakon o krompirstvu kojim ce se na jedan temeljan i sveobuhvatan nacin urediti sva pitanja od znacaja za ovu granu poljoprivrede, a i sire. Neke od stvari koje treba urediti zakonom.

1. Osnivanje krompirske komore. Danas gajenjem i prometom krompira moze da se bavi bilo ko, cak i neko ko uopste nema nijednog zaposlenog sa zavrsenim Poljoprivrednim fakultetom. To prosto mora da se uredi, a i dovesce do veceg zaposljavanja. Takodje, komora bi davala licence, ali bi i oduzimala licence neodgovornim proizvodjacima i onima koji prodaju krompir ispod jedinstvene cene koju primenom najsavremenije metodologije izracunava komora.

2. Osnivanje posebnog budzetskog fonda za razvoj krompirstva i cipsarstva. Fond bi se punio kroz namensku naknadu od 1 dinara po SMS-u i dodatnih 0,5% poreza na dobit banaka. Sredstva bi iskljucivo mogla da se koriste za unapredjenje proizvodnje i plasmana krompira i proizvoda od krompira (recimo, sajmovi po svetu i tako to).

3. Uvodjenje obaveze McDonaldsu u drugim velikim proizvodjacima pomfrita, da makar 50% krompira mora da bude domace proizvodnje.

4. Da se uvede obaveza drzavi da makar 100 miliona dinara godisnje mora da ulaze u Institut za krompir, kako bi i nasa nauka o krompirstvu napredovala.

E, tek kada se to sve uradi, onda mozemo da vidimo kako cemo da ogranicimo proizvodnju i prodaju krompira.

xejt said...

Sve ovo je neozbiljno.

Ako država hoće "zaista" da pokaže da joj je stalo do srbskog krompira - trebalo bi da oformi Agenciju za krompir.

I zapamtite:
Ko ne voli krompir ne voli ni Srbiju!

Lighthouse said...

Kao i u par ranijih slučajeva, mislim da bi najbolje bilo prvo izraditi Nacionalnu strategiju za stabilizaciju tržišta krompira, a zatim osnovati Agenciju za krompir.

kanura said...

JAsno je da takve agencije Ne rade nista, bolje bi bilo skupstinski odbor za pocetak i dovesti neku stranu agenciju, koja bi za bednih 5m eura, pomogla u donosenju odluka

Slaviša Tasić said...

Samo da na čelu Agencije ne bude stranačka ličnost nego pravi stručnjak za krompir.

Marko Paunović said...

Bas zato da ne bi palo pod stranacku kontrolu, ja sam predlozio osnivanje Krompirske komore, strucnog tela gde bi bili samo krompirasi i koji bi sami sebe regulisali.

Aleksandar Stevanović said...

I jako je bitno, ali sam pretpostavljao da ce se adresat sam setiti da komunalna policija ovo ima kao glavni prirotitet, naravno pored svercovanja u GSP. Nista bez pesnice izvrsne vlasti.

Marko Paunović said...

Oni to vec rade (vest od 16. decembra)

Prvi plen komunalne inspekcije krompir i piratski diskovi

~Aleksandra Paunovic~ said...

Malo skretanje sa teme ali deo iz Markovog linka(A pre dva dana, prvi put je kažnjen i jedan – pušač. Tačnije, kaznu od 2.500 dinara morao je da plati sugrađanin koji je u toku vožnje Zemunom kroz prozor automobila ispraznio pepeljaru punu pikavaca) me naterao na razmisljanje koliki bi bio dnevni prihod od naplacenih kazni za bacanje papirica kroz prozor,oko naplatne rampe :-)
p.s. Marko ne mogu da verujem da si iskopao onaj tekst, hahahaha

Jovana Papan said...
This comment has been removed by the author.