Pages

13 April 2011

Razvojna "banka"?

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je da će razvojna banka biti osnovana u septembru ili oktobru. Ona, prema njegovim rečima, neće biti deo bankarskog sistema jer neće biti profitabilna institucija i neće prikupljati depozite.

Ali ako finansijska institucija ne prikuplja depozite onda ona i nije banka. Banke postoje da bi prikupljale depozite i iz njih davale kredite. Sav smisao njihovog postojanja je povezivanje depozitora i štediša na jednoj strani i ulagača na drugoj. Ako ova razvojna banka to ne radi već samo troši budžetski novac, bilo da je on prikupljen porezima, stranim kreditima ili donacijama, onda ona nije banka nego agencija za odlučivanje o ulaganju budžetskog novca.

Razlika nije samo semantička, jer u tom slučaju ne samo da se ne treba zvati bankom, nego ne bi trebalo da postoji kao nezavisna agencija odvojena od vlade i parlamenta. Takvu instituciju uopšte ne bi smeli da vode neizabrani stručnjaci, što se u javnosti priželjkuje i predstavlja kao idealan primer razvojne banke. Naprotiv, kao najobičnija stavka budžeta, ona bi morala da bude stavljena pod političku kontrolu. O budžetskoj potrošnji ne mogu odlučivati neizabrani stručnjaci, nego je predlaže vlada i usvaja parlament.

4 comments:

Marko Paunović said...

Treba da se zove Fond, posto ce u sustini to i biti. Ali, posto vec imamo Fond za razvoj, onda mora nesto drugo. Posto ovo nece biti to isto.

Jer, znas kako, Fond za razvoj ne prima depozite, a daje jeftine kredite za razvojne projekte. Za razliku od toga, razvojna banka nece primati depozite, a davace jeftine kredite za razvojne projekte. Razumes?

Vlada said...

Fond za razvoj razvija proizođače jahti..

...a razvojna banka treba da finansira fabrike Audija, BMW-a, Mercedesa itd

Da li će u ovoj zemlji ikada biti dosadno??

Slaviša Tasić said...

Ali nije cak ni fond, i fondovi prikupljaju sredstva od ulagaca. Ni Fond za razvoj nije fond.

fg said...
This comment has been removed by the author.