Pages

13 April 2011

Mora da mnogo jedemo

Strah me hvata od mera koje najavljuju premijer i resorni ministar da se spreči da "hrana bude generator inflacije". Ali, nije to poenta teksta. Poenta je sledeća - ako je globalno poskupljenje hrane glavni problem, zbog kojeg u Srbiji navodno imamo visoku inflaciju, kako to da ostale zemlje nemaju te probleme? Nije valjda da je samo Srbija izložena tom "svetskom tržištu"?

U Crnoj Gori inflacija 2%, u Bosni 3,1%, u Bugarskoj 5,6%, Hrvatskoj 2,2%, a u Srbiji 14,1%. Mora da je zato što mnogo jedemo, pa je kod nas ponder za hranu veći nego kod neuhranjenih Crnogoraca, Bosanaca, Bugara i Hrvata.

4 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Marko, odgovor je zbog raynovrsnosti prašine koja se baca u oči. Na primer inflacija u Srbiji je volsebno bila visa od inflacije bilo gde u Evropi zbog kretanja cene nafte pre nekoliko godina. Jedno vreme su monopoli gurali inflaciju. Valjda ce se jednog dana setiti pravog uzroka.

Anonymous said...

Ja bih za vaskolike idiotske definicije inflacije ipak najviše okrivio ekonomiste po profesiji,nekako od političara se populizam i očekuje,navikli smo na to... al ekonomisti su od tačne i precizne definicije ,,inflacija je uvek i svuda monetarni fenomen,višak novca u opticaju" izgradili toliko glupavih objašnjenja,kao npr naš vajni guverner koji za inflaciju krivi rast cena hrane,ej pa nisu bre to kokoška i jaje,parama se kupuje hrana a ne obrnuto...

Dusko said...

Ne znam da li pogresno citam grafikon, ali ne vidim bas neku korelaciju.

Prvo su medjugodisnje stope:

http://i55.tinypic.com/v2sglx.jpg

Drugo su mesecne stope, pokretni prosek 3 meseca (kad se gleda cista mesecna stopa vrlo je volatilna, al ako nekog zanima mogu i to da dodam)

http://i53.tinypic.com/15dt9gy.jpg

Izvor: NBS

Dusko said...

Nisam napomenuo, M3, M2 i M1 su leva skala, inflacija je desna skala.