Pages

13 April 2011

45%

Pisao sam već nekoliko puta o limitu od 45% na učešće javnog duga u BDP-u. Ukoliko se Telekom ne proda, ja praktično ne vidim kako će ovaj limit moći da opstane duže od nekih 12 meseci. Naime, krajem marta je taj udeo bio 39,8%, a predviđeni deficit za ovu godinu je 4,1%. Dakle, samo po osnovu deficita dug mora da se poveća na makar 43%, ako ne i celih 44%.

Ali, u javni dug ne ulaze samo direktne obaveze države, već i indirektne obaveze, odnosno krediti odobreni javnim preduzećima (eventualno i nekim lokalnim samoupravama), uz garanciju države. Treba biti svestan da usvojeni budžet predviđa oko 3 milijarde evra (312 mlrd dinara) garancija za ovu godinu (član 3 Zakona o budžetu). Ako bi se sve to realizovalo, javni dug bi otišao daleko preko 50% BDP-a.

Međutim, treba takođe znati i da se ti planovi o zaduživanju uvek nerealno prave, tako da nema nikakve šanse da se sve to realizuje. Ali, sve jedno, dovoljno je da se planirane garancije realizuju sa 10% ili 20%, pa smo probili zakonom predviđenih 45%. Kako to može da se izbegne?

Najočiglednije - da se proda Telekom, pa da se te pare (3,4,5% BDP) iskoriste za prevremnu otplatu dugova, za finansiranje deficita, ili za finansiranje projekata za koje je bilo planirano zaduživanje. Alternativa je da dinar ojača (što se i dešava poslednjih meseci), pa da tako učešće duga u BDP opadne. Treća mogućnost je da ekonomski rast bude visok, ali tek od toga nema ništa.

Sve u svemu, moram da priznam da mi nije jasno zašto je uopšte limit postavljen na 45%. Taj zakon nije usvojen pre 10 godina, već pre jedno 6 meseci, kada je bilo otprilike jasno koliki će biti deficit ove godine. Verovatno se smatralo da je prodaja Telekoma izvesna, nemam drugo objašnjenje.

5 comments:

Pingvin said...

Možda vlast planira rast BDP-a od 10 - 15%. :-)

Anonymous said...

Ta matematika je cisto smece, nisu ukljucili dug penzionog fonda niti zavoda za zdravstveno osiguranje. Samo sa ta dva je dug daleko preko 100% BDP.

arslan said...

"Verovatno se smatralo da je prodaja Telekoma izvesna, nemam drugo objašnjenje."
Ja imam. Nemaju pojma sta rade. U svakom smislu i na hiljade primera.

Ivan Jankovic said...

Jovane,

nazalost ta "kreativna matematika" se primenjuje svuda u svetu: Ni americki budzet ne ukljucuje unfunded liabilities penzionog fonda ni Medicarea. Kad bi se to dodalo bilo bi tesko i procitati cifru javnog duga...

Anonymous said...

Ivane,

ako pricamo o javnom dugu, valjda nas zanima iznos javnog duga, a ne iznos javnog duga umanjen za sve stavke koje su stvarno visoke. Diskutujuci o detaljima price koja je nacelno sasvim pogresna mi se implicitno s tim nacelnim pretpostavkama slazemo. Detalji su manje bitni, cak i ako se na njima poentira, to nista ne znaci jer je rasprava unapred izgubljena.