Pages

19 July 2010

Tito

Pošto je na prethodnoj temi povezanoj sa drugim svetskim ratom i komunizmom došlo do određene rasprave, palo mi je na pamet da priložim još nešto toj raspravi. Ovde je dokmentarni film O Titu iz 12 nastavaka koji je snimio i pre nekoliko meseci na HRT-u prikazao hrvatski režiser Antun Vrdoljak. Film je izazvao veliku pažnju, a bogami i pometnju među komunističkim simpatizerima u Hrvatskoj jer je voljeni komandant i rosno cveće prikazan kao cinkaroš u Kominterni, a bogami i kao dosta težak ratni zločinac (posebno videti 6 nastavak, koij je iz 6 delova. UPOZORENJE: sklonite decu pre nego što gledate ovaj deo). Porodica Josipa Broza je obećavala da će učiniti sve da "oteža snimanje filma", a provereni virtuelni levičarski dobošar Vikipedija post festum pokušava koliko god je moguće da ograniči štetu navođenjem koji je sve prvoborac optužio film za iskrivljeno prikazovanje druga Starog, i naglašavanjem da film na kraju i nije videlo toliko mnogo ljudi (koliko smo se plašili) iako je prikazan na HRT-u!!!

Ja sam gledao svih 12 nastavaka i prijatno sam iznenađen kvalitetom filma i nekim novim saznanjima koja on pruža. Ima tu i tamo ispada hrvatskog nacionalizma, i ceo film jeste u izvesnoj meri pravljen iz uske hrvatske nacionalne perspektive (velo malo ima o događajima u drugim delovima Jugoslavije, a najmanje o Srbiji). Ipak, toga je mnnogo manje nego u srpskim filmovima koji su pravljeni iz antikomunističke vizure. Recimo, Draža Mihailović je prikazan kao razuman čovek koji vodi politiku čekanja po instrukcijama Vlade iz Londona, kakvu su vodili svi antifašistički pokreti u Istočnoj Evropi (osim komunista). Komunistički pokret generalno nije tretiran kao antihrvatska ujdurma, nego sa jasnim razumevanjem političke filozofiej i tehnologije vlasti komunista svuda. Posebno su po mom sudu kvalitetne epizode koje se bave Titovim boravkom u Rusiji, učešćem U Kominterni i Drugim svetskim ratom.

2 comments:

tiki said...

Dovoljno bizarno izgleda da recimo b92 blog maksimalno podržava svaki hvalospev "gospodinu Brozu" ja sam iz potpuno zajebanskih razloga kod SKOJEVCA Drageca ostavio post u kom tražim da Tadić donese deklaraciju o Blajburgu i da se posebno ispriča Srebreničanima koji su tamo poginuli . (13 SS divizija se poprilično punila u Srebreničkom kraju kao i Crna Legija) . Odmah sam urokan.

fg said...

Vidim da se u ovom filmu pojavljuje Pero Simic. Mislim da je on trn u oku udbaskim i prokumunistickim istoricarima!