Pages

07 April 2010

Politika kursa

Boris Begović ima dobar političko-ekonomski argument protiv fiksnog kursa:

Mislim da bi najpogubniji efekat evroizacije bilo eliminisanje mogućnosti prilagođavanja putem depresijacije nacionalne valute. Razmislite o tome koliko su klizanjem dinara u poslednjem kvartalu prošle godine u realnom iznosu umanjenje plate i penzije, koliko je umanjena potrošnja i u kojoj meri se prilagodila mogućnostima. Ukoliko bi se uveo evro, onda bi prilagođavanja morala da se obave u nominalnim iznosima. U prevodu na srpski, onda bi vlast morala da donese političku odluku (otelotvorenu u nekom zakonu) da se penzije i plate u javnom sektoru umanje za 15-20 odsto, da se subvencije za sve ono što se subvencioniše takođe umanje u tom iznosu. Da li tako nešto možete da zamislite u Srbiji? Ja ne.

U načelu se slažem. Ali, kolika je verovatnoća da će uskoro doći do nove slične krize u kojoj će biti potrebno drastično realno prilagođavanje naniže? Dovoljno mala da bi se prihvatio taj rizik i iskoristile ostale pogodnosti fiksnog kursa. Svetska kriza prolazi a dinar je već depresirao i ako se uopšte ikada planira vezivanje dinara za evro, sada je pravi trenutak.

A na kraju krajeva, ako do nekakve krize i dođe, to nije bezizlazna situacija jer će devalvacija opet biti moguća. Grčka to ne može jer već ima evro, ali fiksni kurs je promenljiv ako se baš mora.

13 comments:

Lighthouse said...

Kad vidim koliko je bombi praštalo po atinskim ulicama samo zato što se grčka vlada usudila da ponizno priupita bi li mogla možda ako se niko ne ljuti i ako nije problem da umanji samo onu četrnaestu platu državnih činovnika, nju i samo nju, za 30%, bacio bih u vodu sve prednosti fiksnog kursa. Plus, sećam se pompe s kojom je proglašen fiksni kurs decembra 1989, i mogu samo da kažem da koga su zmije izujedale i guštera se plaši. A sad još, umesto o daljoj evroizaciji, govori se o dinarizaciji, tj. deevroizaciji, što u prevodu znači da mogu sutra da pretvore deviznu štednju (kao i potraživanja) u dinarsku (a za utehu naivnima kažu: pa šta se buniš, kurs je ionako fiksiran), pa iza toga da krvnički naštampaju dinare, pa da onda devalviraju dinar, i eto nove pljačke i nove redistribucije, a la 1941-1989 i 1990-2001. Otkad je, tu skoro, Dinkić otvoreno izjavio, priznao, da je (postao) kenzijanac, situacija više nije ista, i poteze, izjave i ideje vlasti (bar tog njenog dela) treba posmatrati mnogo obazrivije nego u ono (sada već davno) vreme kad je taj isti Dinkić (kao melem na moje višedecenijske rane) razjurivao šalterske kafe-tračerke i manikirke iz Beobanke.

Anonymous said...

Svetska kriza prolazi a dinar je već depresirao i ako se uopšte ikada planira vezivanje dinara za evro, sada je pravi trenutak.

Ja bih rekao da je pravi trenutak da jednom za sva vremena zaboravite na te ideje fiksiranja kursa.

A na kraju krajeva, ako do nekakve krize i dođe, to nije bezizlazna situacija jer će devalvacija opet biti moguća.

Tacno, samo takva devalvacija ima i drugi naziv - bankrot.

Svako dobro.

Marko Paunović said...

vladygar,

Da li onda treba i maksimalno da odlazemo sa ulaskom u EU i evro zonu? Ako ne, zasto ne?

Ja mislim da Slavisina teza nije (a moja nije svakako) da je fiksni kurs definitivno bolji od fleksibilnog kursa. Nasa teza je da je fiksni kurs verovatno bolji od OVAKVOG fleksibilnog kursa, koji zahteva guvernera od titanijuma.

A, ako imamo za guvernera obicnog coveka od krvi i mesa, koji je iole osetljiv na pritiske, pretnje, ucene i slicno (a svaki jeste), imacemo na papiru fleksibilan kurs, a u stvari politiku kursa koja zavisi od odnosa moci u vlasti. U takvoj situaciji je mozda bolje imati fiksni kurs.

Anonymous said...

@Marko Paunović

Najpre, ja (mada me niko nista ne pita) podrzavam pristup evrozoni, ali samo redovnim i zakonitim putem, tj kao clanica EU i po ispunjenju kriterijuma.

Drugo, posteno govoreci meni nije jasno sta bi bio cilj fiksiranja kursa u ovakvim uslovima. Borba protiv inflacije? Sprecavanje duznicke krize do koje dolazi usled primene valutne klauzule i rasta kursa evra? Nista od toga se ne moze postici fiksiranjem kursa.

Bez obzira na depresijaciju, dinar ostaje ozbiljno precenjena valuta. Ako bi se kurs fiksirao na nivou kakav je danas, srpska ekonomija ce i dalje biti vrlo nekonkurentna, zemlja ce i dalje beleziti vrlo visok deficit u spoljnoj trgovini i tekucem racunu, a to onda vodi porastu spoljnog duga, i ako ne u grcki, onda svakako u argentinski scenario, usled nemogucnosti da se postepeno koriguje kurs.

Slaviša Tasić said...

"Bez obzira na depresijaciju, dinar ostaje ozbiljno precenjena valuta."

Neki dokaz za to?

"ko bi se kurs fiksirao na nivou kakav je danas, srpska ekonomija ce i dalje biti vrlo nekonkurentna, zemlja ce i dalje beleziti vrlo visok deficit u spoljnoj trgovini i tekucem racunu, a to onda vodi porastu spoljnog duga"

Stanje na tekućem računu uopšte ne zavisi od konkurentnosti.

Stanje spoljnog duga uopšte ne zavisi od tekućeg računa.

Nijedna uzročna veza u celoj toj mantri nekih domaćih ekonomista nije tačna.

Anonymous said...

@Slavisa Tasic

Znam da ga ne volis, ali sta da radim kad covek zna znanje :)

Mladjen Kovacevic

Ne znam da li si vec video ovaj text, ali ako nisi obrati paznju na zadnje dve recenice prvog pasusa. Ne mozes imati vise godina visoku kumulativnu inflaciju, visestruko vecu nego u SAD i evrozoni, i nadati se da je moguce odrzati stabilan kurs.

Jos vaznije:

Statserb

Kako rekoh, precenjenost je smanjena ali je pokrivenost uvoza izvozom i dalje isuvise mala. Ljudi u ovoj zemlji su se izgleda nekako navikli na ogroman deficit, pa im to izgleda normalno, odrzivo i moguce.

Evo i misljenja jednog momka sa kojim se inace samo delimicno slazem:

Goran Nikolic

Slaviša Tasić said...

Mlađen Kovačević ne zna ništa o ekonomiji. Sve to što čitaš ti samo odmaže i učvršćuje ti predrasude. Pretraži umesto toga moje stare postove ako hoćeš, ima gomila o tim stvarima, uvozu, izvozu, kursu, konkurentnosti, deficitu.

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Lazar Antonić said...

Ono sto je profesoru Begovicu mana po meni je prednost. Nemogucnost prilagodjavanja je jedan od razloga zbog cega treba uvesti evro. Mogucnost depresijacije valute je moralni hazard (prevod?)

BluesRocker said...

vladygar:
"Ne mozes imati vise godina visoku kumulativnu inflaciju, visestruko vecu nego u SAD i evrozoni, i nadati se da je moguce odrzati stabilan kurs."

Zašto ne bi mogao? Ako polaziš od stanja gde je prosečna plata manja od 50€, gde je država fiksirala cene hleba, ulja i šećera, gde je struja nekoliko puta jeftinija od uglja, drveta, gde su cene usluga proporcionalne niskom standardu građana, zar nije logično da se rastom standarda povećavaju i cene svega nabrojanog? Zašto bi u tom slučaju dolazilo do slabljenja kursa dinara (za to vreme su SAD i EU zemlje imale uobičajen rast i uobičajenu inflaciju i ne mogu da se porede sa Srbijom gde se prosečna plata povećala nekoliko puta)? Po meni bi bilo logično da dinar jača, ali po mom mišljenju do slabljenja kursa dinara je došlo zato što je Vlada trošila više nego što prikupi od poreza umesto da troši manje i štedi. Bilo je puno izbora, a svaka vlast je pred izbore dizala plate i penzije da pridobije birače.

Anonymous said...

BluesRocker,

Recimo da imas zemlju Srbiju. Recimo da je u njoj BDP po stanovniku 10.000 dinara (BDP se obracunava u dinarima, u tekucim cenama). Ako je kurs dinara i dolara 1:1, BDP po stanovniku ce preracunat biti 10.000 dolara.

Zamislimo sada da je u toj zemlji u 2010. godini zabelezen realni rast BDP-a 0% i stopa inflacije 20%. Ako broj stanovnika ostane isti, BDP je 12.000 dinara. Ako kurs ostane isti kao ranije to bi znacilo da je BDP po stanovniku porastao na 12.000 dolara. Da li ti negde vidis tih 2000 dolara viska?

Ako je u SAD stopa inflacije 0% a u Srbiji 20%, dinar mora otici sa 1:1 na 1,2:1. Samo tako, nasih 12.000 dinara ce ostati 10.000 dolara, kao sto i treba da bude, jerbo nam je realni rast privrede kao sto rekoh nula. U suprotnom, dinar ce realno ojacati u odnosu na dolar, a to ce onda imati katastrofalne posledice na platni bilnans, zaposlenost, itd.

Slaviša Tasić said...

Kada devize ulaze u zemlju nešto mora da poraste, ili domaća valuta ili cene ili oba. Normalno je da su cene rasle a dinar nije opadao, nije ni moglo nikako drugačije sa takvim prilivom deviza od 2001.

BluesRocker said...

@vladygar
Pominjao si više godina, a ne jednu godinu. Ja sam ti odgovorio za poslednjih 10 godina. Ove poslednje (krizne) godine nismo ni imali neku veliku inflaciju a da nije praćena padom kursa dinara.