Pages

06 April 2010

Lupajte, ja i dalje držim čas

Da li država treba da garantuje kredite privredi?

Nenad Popović (ABS Holding): Pri pozajmljivanju novca država treba da se drži principa da nijedan kredit nije skup ako se ulaže u privredu, a da nijedan zajam nije povoljan ako se koristi za potrošnju. Sedi 1.

Zoran Drakulić (Ist Point) i Branislav Grujić (PSP Farman): Jedan zbog šaputanja Popoviću.

Nikola Pavičić (Sintelon): Država bi u tom slučaju morala da se ponaša i kao banka i da se kao jemac pojavljuje samo u onim preduzećima za koje veruje da će vratiti zajam. Da ne rasipa sredstva tamo gde neće dati efekat. Jer, ako daje zajmove onima koji ih neće vratiti država tako uzima od onih koji rade da bi pomogla onima koji ne rade. Dva pišem jedan pamtim. Da se država ponaša kao banka zajmova ne bi ni bilo a o pametnom državnom investiranju ne treba trošiti reči.

Nemanja Popov (Centroproizvod): To je štetan predlog jer traži od svih nas, kao građana koji plaćamo porez, da preuzmemo odgovornost za tuđe neracionalnosti. Time bi se ostalim privrednicima praktično poručilo da mogu da naprave grešku i prezaduže se jer će neko drugi to da plati. Verujem da bi pojedini vlasnici preduzeća i pristali, da u slučaju da ne mogu da vrate zajam država preuzme udeo u firmi, ali bi to samo dodatno zakomplikovalo problem. Šta bi onda država s tim? Odličan 5.

Slobodan Vučićević (Droga Kolinska): smatra da to može da bude loše rešenje, ali nije toliko oštar u stavovima. Dodaje da bi država, ako ne na taj, onda sigurno na neki drugi način morala nekako da se umeša i pomogne onim preduzećima koje pred bankama imaju loše bilanse. Dobar 3, jer je izostao konkretan predlog za državnu intervenciju.

6 comments:

Vlada said...

A koja je ocena za profesorku Popović?

"Ako je namera države da pomogne radnicima zašto onda direktno ne subvencioniše njih."

Janko said...

Vlado, sedi, jedan.Promakla ti je suština.

Paranoid Android said...

Vlado ne propagira profesorka da se "subvencionisu radnici" ili zeli subvencionisanje bilo cega, vec ukazuje onima koji misle da se moze izvesti neki socijalni hokus popus subvencionisanje investitora koliko je njihov nacin zakljucivanje pogresan

Vlada said...

Ma znam da je totalno van konteksta, nego je od svih imena iz teksta ona ostala neocenjena :)))

Miodrag Ristic said...

Kad ste već spomenuli radnike (u kometarima) čuo sam nedavno lucidnu opasku: "Država umesto da podstiče otvaranje novih radnih mesta, bolje da stimuliše očuvanje postojećih." Na primer ozbiljnim smanjenjem poreza i doprinosa? Ali, to je vrlo "bajata" ideja, za to se Dinkić zalagao pre 2000-te... (a onda je "porastao")

blogger said...

Ne bih tako olako davao odličan 5 izvesnom Mr. Centroproizvodu. Primer:

Srpska prehrambena kompanija Centroproizvod zainteresovana je za kupovinu slovenačke Droge Kolinske i očekuje pomoć Vlade Srbije u obezbeđivanju novca. Centroproizvod ne može sam da finansira preuzimanje Droge Kolinske, istakao je Popov, i zato će se obratiti Vladi Srbije za pomoć jer je nacionalni interes stvaranje regionalne kompanije čije je sedište u Srbiji.

http://www.seebiz.eu/sr/spajanja-i-preuzimanja/centroproizvod-zeli-droga-kolinsku,38137.html