Pages

10 January 2010

Da li evro ima alternativu?

Do sada sam više puta čuo argument da bi unilateralno uvođenje evra predstavljalo problem prilikom pregovora o ulasku u EU. Labus efikasno demistifikuje problem:

Da liulazak u EU predstavlja prepreku za uvođenje evra kao platežnog sredstva? Nikako.... Ko danas tvrdi da će nas evro diskvalifikovati za članstvo u EU naivno veruje da će nas tamo primiti sa visokom inflacijom, preteranim budžetskim deficitom ili nekontrolisanim javnim dugom – sve pod uslovom da koristimo dinare, a ne evro.

Nije pitanje da li možemo da priuštimo da pređemo na evro već da li možemo da priuštimo da i dalje koristimo dinar.

9 comments:

Pavle Mihajlović said...

Prelazak na EVRO ne bi resio strukturne probleme nase privrede. (dobili bi eksternu stabilnost valute). Izostalo bi realno prilagodjavanje koje depresijacija dinara sada donosi. Nasa privreda ne zna da ukalkulise valutni rizik i ne anticipira apresijaciju evra. Ako uvedemo EVRO oni tu lekciju nece nauciti. Samo cemo preci u sledeci razred a da nismo polozili popravni za prethodni.

perica said...

Još jedno rešenje problema koje donosi "nacionalna valuta", različito od prihvatanja valute druge nacije kao obaveznog sredstva plaćanja je - drž'te se sad - ukidanje obaveznog medijuma razmene. Drugim rečima: da uništimo štamparske prese u Topčideru i pustimo da narod plaća čime hoće, evrima, dolarima, jenima, juanima, đinđuvama, numizmatikom, školjkama, zlatom, srebrom, platinom ili čime god. Da pustimo tržište da odredi šta je efikasan medijum razmene.
Problem je doduše što bi i u ovom slučaju izostalo bi realno prilagodjavanje koje depresijacija dinara sada donosi. Da.

Lazar Antonić said...

Pavle,

Da parafraziram Sachsa, mozemo da biramo izmedju lose privrede sa stabilnom valutom ili lose privrede sa nestabilnom valutom.

Realno prilagodjavanje koje depresijacija dinara donosi??? Ako je to jedini argument za ocuvanje dinara onda odluka o prelasku na evro ne bi trebalo da uopste bude problematicna.

Lazar Antonić said...

Pavle:
Nasa privreda ne zna da ukalkulise valutni rizik i ne anticipira apresijaciju evra.

Mozda je resenje da NBS organizuje kurs za privrednike i resi ovaj problem?

Pavle Mihajlović said...

Lazar Antonić:
Mozda je resenje da NBS organizuje kurs za privrednike i resi ovaj problem?

Moglo bi da se razmišlja o ograničavanju indeksiranja kredita u evrima. Čini mi se da bi se tada valutni rizik ravnomernije raspodelio. Slična stvar se dešava i kod kupovine/prodaje automobila, stanova svega...

Nisam ja za ne uvođenje Evra. Samo ne vidim mehanizam koji će dovesti do prilagođavanja strukture privrede koje je po mom mišljenju neophodno. A ako ostane kurs kakav jeste, polu-kvazi fleksibilan prilagođavanje je neminovno.

A naši privrednici svakako moraju da nauče da njihova profitabilnost ne sme da zavisi presudno od kursa evra nego od konkurentnosti njihovih proizvoda.

Lighthouse said...

Pavle,
Zar naši privrednici to ("da njihova profitabilnost ne [...] zavisi presudno od kursa evra nego od konkurentnosti njihovih proizvoda") neće najbrže naučiti ako/kad se u Srbiji uvede evro kao sredstvo plaćanja?

Pavle Mihajlović said...

Varovatno... samo mi se čini da je cena uvođenja evra trenutno previsoka i da je jeftinije stabiliyovati dinar prodajom deviznih rezervi. Depresijacija dinara mora da se dogodi, dobro bi bilo kada bi to islo predvidivo, glatko i bez velikih oscilacija.

Voleo bi da neko napise nesto više o uvođenju evra na TR

Slaviša Tasić said...

Pavle evo pisao sam skoro o fiksnom kursu. Sve to isto makroekonomski važi i za uvođenje evra direktno, samo što je evro u praksi još i bolje i lakše rešenje.

Lazar Antonić said...

Pavle:

Ako kliknete na link monetarna politika naci cete dosta tekstova koja se vise ili manje bave i temom evroizacije.

Prosle godine je bio jedan tekst o prednostima i manama evroizacije.

http://trzisnoresenje.blogspot.com/2009/01/vreme-za-evroizaciju.html