Pages

30 December 2009

Putinizacija?

Videti sliku.

8 comments:

Saša said...

Nema šta, baš nam je zgodan predsednik, a i bol podnosi sa osmehom na licu!

Strile said...

Dal ima neka dublja poruka u toj modi razgolićivanja Putina, Obame, Sarkozija, Tadića... "Maskulinizam" u politici i svojevrsni neoklasicizam u političkoj estetici i ikonografiji, na velika vrata su početkom veka uveli fašisti i komunisti, prikazivanjem "snage kroz radost" i stisnute pesnice. To je ono "duplo golo" vlasti, kad se vlast više ne krije iza paragrafa i zakona (kao u liberalnim demokratijama), nego se pokazuje u svojoj "snazi" i brutalnosti, neposredno, što i jeste ciljana poruka kod totalitarnih režima. Sad, zašto to ovi rade, ne znam. A možda i ovaj moj asocijativni niz nije na pravom tragu.

Strile said...

Samo mala korekcija, možda ova simbolika, ako je ima, ima više veze sa demokratijom, u smislu, snaga običnog čoveka, a onda ovi sa vlasti se skidaju da pokažu da su i oni od krvi i mesa. Tu bi se onda moglo razmišljati o vezi demokratije sa totalitarnim pokretima, preko tog kulta tela, ne samo tela predsednika, nego i biračkog tela, zdravog tela nacije, "ljudi od posebnog materijala" (Staljin), itd. Tu bi se liberalna tradicija razlikovala od tog neoklasicističkog kulta tela. Setimo se Lady Liberty, simbola Američke revolucije, simbol nimalo maskulinistički, dok je njena kopija u Francuskoj revoluciji, iako još uvek žena, prikazana kao prava muškarača, razdrljenih grudi, moderna verzija Jovanke Orleanke i preteča partizanke Mare.

Strile said...

Možda bi se ovaj asocijativni niz mogao nastaviti i dalje, pa pogledati promenu koju u ovoj opštoj demokratsko-totalitarnoj maskulinizaciji tela trpi telo žene. Žena u demokratsko-totalitarnom poretku sve više gubi patrijarhalne odlike smernosti i pitomosti u pred-demokratskom, tradicionalnom i klasično-liberalnom poretku. Proces demokratizacije zahvata sve pore i sve društvene institucije, tako i tradicionalnu porodicu. Izjednačavanje statusa žene u porodici, recimo, ide u smeru maskulinizacije žene. Žena ogrubljuje, postaje muškarac. - E, sad, sa malo smisla za paradoks, ili možda stvari tako i stoje, postoji i obrnut proces, feminizacija tela muškarca. Tako bi ovo obnaživanje predsednika Tadića moglo da se tumači i kao simptom tog postajanja-ženom, kako bi to rekli posmodernisti/kinje. Putin, Obama, Tadić...moderna zamena za obnažene figure muškaraca i perioda periklovske demokratije u staroj Grčkoj. Fidija i grčki dečaci radovali bi se takvoj promeni. U svakom slučaju, "biti Grk" je danas "in", a to bi bila možda i (loše skrivena) poruka ove(ih) fotografije(a). "Gay is okay!" Ne bih se začudio da poluobnažene fotografije Putina, Obame, i ostalih, na nekom od sledećih LGTB skupova postanu svojevrsne ikone.

Izvinjavam se za posthunt:)

YoKey said...

Lepa analiza, Brute.
Ipak, mislim da je cela pozadina mnogo prozaičnija, Šaperov patos, zasenjivanje prostote, dobro jutro čaršijo na sve četiri strane, all that jazz. VIdi samo kako merka sestru!
Ogavno.

Strile said...

E, snimio sam i ja sestru, nije neka. A i on gleda više kroz nju, kako i priliči pogledu Moći. Još jedan prilog tezi da je to opsceno obnaživanje Vlasti nekako suviše "grčko".

Btw, drago mi je da ti se svidela opservacija :)

YoKey said...

Ma da, pogled je skroz veštački, scena je ogavna ne zato što je lascivna, već zato što je šaperovski isfolirana do bljutavosti.

grh said...

koji blam!