Pages

01 December 2009

Leges sine moribus vanae

Rečenica iz naslova je moto mog bivšeg univerziteta, a otprilike znači "Zakon bez morala je beskoristan".

Klasičan primer takve zakonske odredbe je nebuloza da ne smeš da piješ alkohol u okolini stadiona kada se odigrava utakmica "povećanog rizika". Tadić je danas na saslušanju rekao ono što bi rekao manje-više svaki građanin Srbije "Nisam znao da je konzumiranje alkohola, makar samo u vidu nazdravljanja, zabranjeno".

Naravno, neznanje ne može da bude izgovor. Ali, vraćam se na izreku - kakav tačno moralni princip stoji iza ovakve zakonske odredbe, kada ni predsednik države nije znao (niti je verovatno mogao i da nasluti) da je (po članu 6. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama) zabranjena:

...prodaja i konzumiranje alkoholnih pića u sportskom objektu i na udaljenosti do 1 kilometra od njega u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a u ostalim mestima do 300 metara, za vreme održavanja sportske priredbe i tri časa pre i posle njenog završetka.

Znači, baš tako piše - bez ikakvih ograda da se, na primer, odnosi samo na one koji su već pijani, ili barem da se odnosi samo na one koji idu na utakmicu ili se sa nje vraćaju. Ne, nego je zabranjeno svima da konzumiraju alkohol, pa makar nemali nameru da uopšte idu na utakmicu.

Ali, verovatno najveća nebuloza je kazna - zatvor do 60 dana. Da, bukvalno tako piše u članu 23 Zakona:

"Kaznom do 60 dana kazniće se za prekršaj fizičko lice ako..." pa je Izmenama i dopunama dodata tačka 7a) koja kaže "konzumira alkoholno piće suprotno zabrani".

Da se bavimo hipotetičkim slučajem. Povede deda unuka u park. Dete sedi na ljuljašci, deda vadi sok od jabuke za unuka i limenku piva za sebe iz torbe i počinje da pije, ne znajući da se na 800 metara odatle odigrava "sportska priredba povećanog rizika". Pored parka prolazi policija, vide dedu, pa mu preti robija. Zašto? Da li iko misli da će ijedan sudija za prekršaje zaista da u takvoj situaciji nekoga osudi? Ako ne, zašto onda to stoji u zakonu?

12 comments:

Pingvin said...

Da li je ovim zakonom zabranjeno konzumiranje alkohola i u stanovima koji su u krugu od 1 km od sportskog objekta!?!

BluesRocker said...

Zakon je potpuno besmislen. Ako neko popije čašu šampanjca ili jedno pivo, ima pravo da vozi automobil. Oni zbog kojih je pisan taj zakon nisu sigurno popili jedno pivo ili čašu vina. Pre derbija se pije rakija iz flaše, guta ekstazi, šmrče belo, a neki se i rokaju u venu. Izgleda da je zakon ipak pisan za dekicu u parku, a ne za huligane.

YoKey said...

@Pingvin
Da, barem posredno.
Mom prijatelju koji živi u Triše Kaclerovića nisu smeli da prodaju flašu vina u prodavnici u komšiluku u nedelju za vreme derbija, koju (flašu) naravno da nije imao nameru da ispije na ulici već da je odnese do svog stana par desetina metara dalje. Rekli su mu da je kazna 1.000.000 (milion!)dinara, a ispred radnje su uredno stajali kompletno oklopljeni žandari i vrebali prekršioce.
Ingeniozni zakon očigledno nije sprečio masovno alkoholisanje i ponovno demoliranje stadiona, već samo ponizio i iznervirao ljude koji žive u okolini.

YoKey said...

BTW, kad je već u postu pomenut Veliki Demagog BoTa, jeste li videli njegov bilbord za izbore na Voždovcu (možda su i TV spotovi slični, ne pratim)? Izuzetan je i mislim da je bez presedana u našoj političkoj istoriji, baš me zanima da li je još neko primetio ;)

Anonymous said...

Pa ako je "open container" nebulozan, onda je i ovo nebulozno.....

YoKey said...

Dakle, ne mogu da odolim: Tadićev bilbord za Voždovačke izbore je jedinstven i fascinantan po tome što na njemu nigde nije naveden naziv stranke čija je lista, niti ime bilo kog kandidata na izborima, već samo ime Borisa Tadića (valjda "nosioca" liste). Radi se o LOKALNIM izborima, najnižeg nivoa i po definiciji najneposrednijim, gde je sasvim moguće i čak poželjno da birači lično poznaju kandidate. To što nam je predsednik države istovremeno i predsednik stranke više nikog ne uzbuđuje, iako je to, ako se ne varam, još uvek protivustavno (protivzakonito?), obaška nemoralno i bezobrazno, ali se do sada nije desilo da na lokalnim izborima stranka ne samo ode u drugi plan, već da bude potpuno eliminisana iz sopstvene kampanje.

Marko Paunović said...

duco,

Open container zakoni se odnose samo na javne površine. Nas zakon brani i prodavnicama da prodaju alkohol.

Marko Paunović said...

YoKey,

Video sam bilborde, ali ja, iskreno, ne vidim u tome nista posebno lose. Stranke koriste sta imaju. Ako dovoljno biraca razmislja kao ti, morace i oni sledeci put da redefinisu strategiju.

Inace, i bez gledanja zakona mogu da kazem da to nije ni protivzakonito i protiv ustavno, jer su i Ustav i Zakon o predsedniku doneti od kada je Tadic predsednik. Sasvim sigurno se ne bi tako nesto tamo naslo.

YoKey said...
This comment has been removed by the author.
YoKey said...

Ne vidim ni ja ništa "posebno loše" u bilbordu (barem ne po sebe), ali vidim dosta toga zanimjivog, tj. indikativnog - na primer eskalaciju faraonskog kompleksa - što može biti posebno loše po stranku o kojoj je reč, ali i po opštu sliku o demokratskom procesu i odnosu birač/birani. Nemam dileme da je ovakav, grafički do asketizma sveden bilbord, sa ultra pojednostavljenim sloganima ("jeste važno", kao "nije svejedno") vrlo pažljivo osmišljen po logici marketinških gurua, pa čak ne sumnjam i da će imati željeni efekat, samo cenim da predstavlja naročito slikovit simptom degradacije naše političke scene.
Dobro, nisam ni ja siguran za ovo oko sada važećih formulacija dupliranja funkcija u Ustavu i zakonima, samo znam da je to bila velika tema tokom '90-ih i sve do pre par godina, a sada to više niko ni ne pominje, čak ni kao moralno pitanje. Kao ni pitanje kojim je to zakonom o državnoj upravi predviđeno osnivanje (a finansiranje?) Narodne kancelarije i kakve to veze ima sa ingerencijama Predsednika Republike. Tako dobri građani Voždovca i ostali ostaju ravnodušni i prema ovakvoj trivijalnosti kao što je bilbord za lokalne izbore, tek jednog dana ukapiraš da se BoTa nalazi gde god se okreneš i da on odlučuje o svemu, dupliranju (multipliciranju) funkcija, lokalnim izborima, otvaranju kancelarija za ovo i ono, održavanju samita nesvrstanih i vanzemaljaca...
Ili možda ne ukapiraš.
Nije važno.

Pingvin said...

U ustavu, u članu 115 piše:
"Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност"

Marko Paunović said...

Da, sto znaci da ne moze biti sudija, poslanik, ili ministar. A ne moze biti ni direktor preduzeca, clan UO, ili referent za komercijalu.

To ne znaci da ne moze biti predsednik stranke. To nije ni javna ni profesionalna funkcija.