Pages

16 December 2009

Amsterdam je out

Češka je napravila veliki korak ka uvažavanju činjenice da je sloboda izbora temelj blagostanja, a da država nikako ne može brinuti više i bolje o pojedincu nego on sam.

Iako je sloboda ove vrste izbora još uvek ograničena u Češkoj, ljudi koji preferiraju da žive drugačijim životnim stilom imaće mogućnost da ne budu tretirani kao kriminalci, a češka policija će imati prilike da se posveti pametnijim stvarima. Zarekao bih se i da će još neke institucije imati manje nepotrebnog posla.

Kako bilo lepo je kada se barem malo prodrma licemerni moral koji donesi samo štetu društvu.

7 comments:

tiki said...

ja bi legalizovao prodaju,u bolnicama , heroina i teških droga.
ali bi vodio evidenciju narkomana,
ukinuo zdravstveno za narkomane i povečao osiguranje za aute . Odnosno dozvolio osiguravateljima da odbiju narkomana .
Bitno je sprečiti dilere uništavajući im tržište

Saša said...

Sjajna vest. Tiki, slažem se za evidenciju narkomana. Naravno,isključivo zbog mogućih negativnih implikacija na zdravstveno i auto osiguranje.

Strile said...

ne tako dobro, ne tako dobro...nimalo liberalno.

otkad je legalizacija-bilo-cega sinonim za liberalizaciju?

aleksandar misli da ce nova drzavna regulacija raskrinkati licemerje drustvenog morala.

tiki bi odmah drzavi dao posao a unistio crno trziste, mafiju zamenio drzavnom mafijom.

Aleksandar Stevanović said...

@Brut
Postoji teorija, postoji i realnost. Teorija kakvu mi zastupamo u ovom trenutku nema nikakve sanse na politickom trzistu (barem da je zastupa neko sa relevantnim brojem glasaca) tako da je bolje solidno nesto, nego veliko nista. Uostalom, nije ni drzava pustila pipke preko noci, trajalo je to. Bitno je da se ide u dobrom pravcu, mnogo cesce se islo u rikverc. A za sustinske promene, treba vreme, da ne kazem da mortalitet i natalitet ispeglaju neke dominantne stavove.

Strile said...

Aleksandre, nemam ja negativan stav prema legalizaciji droga. Uostalom, svaka punoletna osoba ima pravo da radi sa tvojim telom, kao jedini vlasnik, šta hoće, da u njega unosi supstance kakve hoće. Stoga, u legalizaciji droga meni smeta legalizacija a ne droge. Smeta mi država i njena regulativa a ne crno tržište i mafija (ima li gore mafije od države?). Smeta mi proizvodnja zakona a ne moralno licemerje.

Smeta mi što priča o legalizaciji droga uvek ima taj opori etatistički ukus, koji podseća na utopijski svet Hakslijevog "Ostrva", gde liberalna država obezbeđuje svojim srećnim stanovnicima somu za jutro i somu za veče.

Korišćenje droge sledi iz osnovnog prava na samoposedovanje a ne nešto što treba zakonski na bilo koji način regulisati. Ili je država vlasnik mog tela? Moj argument je normativan a ne pozitivno-pravni. Mislim da hvaleći pozitivno-pravnu regulativu nikad nećemo ni dospeti do normativnog stanovišta.

Ovako, legalizacija droga mi više liči na aktuelnu priču o uvođenju vaučera u školstvu ili single payer sistema u zdravstvu kao vrhunca liberalizacije. Stvar je u tome da je to put koji dalje legitimizuje državni autoritet u tim oblastima i trajno blokira tržišno rešenje problema.

Strile said...

"...ima pravo da radi sa tvojim telom, kao jedini vlasnik, šta hoće..."

lapsus, treba: "svojim telom", naravno.

tiki said...

ma meni ovde nisu bitni narkići, riknuli, ne riknuli,njihova stvar.
Meni je bitno da se unište dileri odnosno njihova finansiska moć u društvu. i naravno ako olakšaš narkiču jeftino da se roka nema skupe prodaje i nema njegovog rada na širenju mreže kupaca
dakle mene legalizacija ne zanima sa aspekta slobode (jel nije moja sloboda ugrožena niti nikoga do koga mi je stalo) niti mi je u filozofskom smislu bitno izborit se za nečije pravo da se "sxebe.mene zanima ograničenje moći i bahatosti dilera. samo toliko.