Pages

15 December 2009

Fiksni kurs

Guverner Jelašić:
Može li NBS nešto preventivno da učini kako dinar ne bi naglo slabio?
- Da, može da promeni devizni režim i način formiranja kursa, ali mora da se zna da se sa izmenom režima kursa moraju automatski promeniti i svi ostali parametri makroekonomske politike, pre svega u još većem smanjenju potrošnje i drastično čvršćoj fiskalnoj disciplini. To ujedno znači da sa stanovišta životnog standarda ne bi bili ni blizu onog nivoa na kome smo danas.

Znači ovako -- smanjenje javne potrošnje i bolja fiskalna disciplina bi doveli do smanjenja životnog standarda?

Štaviše, to čujemo od guvernera koji godinama poziva vladu na smanjenje javne potrošnje? Sve to samo da bi se našao nekakav razlog protiv uvođenja fiksnog kursa.

Guverner kaže da su zahtevi privrednika da se kurs zajednički odredi na sastanku odraz mentaliteta dogovorne ekonomije. To je tačno -- ali ni guvernerove arbitrarne intervencije na deviznom tržištu nisu egzemplar slobodnog tržišta. Proizvoljni intervencionizam vlasti nije ništa bolji od dogovorne ekonomije.

Postoje samo dva oblika tržišno formiranog kursa: slobodno plivajući kurs i fiskni kurs vezan za slobodno plivajuću valutu. Srbija je ekonomski suviše mala, cenovno nestabilna i politički nezrela da bi priuštila slobodno plivajući kurs. Sa druge strane, trgovinska povezanost sa korisnicima evra ili valutama vezanih za evro, kao i mnogi drugi razlozi, jasno upućuju na odricanje od sopstvene monetarne politike i fiksno vezivanje dinara za evro.

7 comments:

Saša said...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=12&dd=15&nav_category=78&nav_id=398354

Šta mislite o ovome? Vrlo zanimljivo. Putinizacija SAD na delu :-)

Slaviša Tasić said...

Tačno, putinizacija i korporatizacija. Korporatizacija, sprega vlade i velikog biznisa, je osnova fašizma.

Saša said...

Upravo tako. Viva Il Duce...

Vlada said...

Guverner pod smanjenjem javne potrošnje verovatno misli na smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, što bi kod penzionera trenutno dovelo do pada standarda, a kod birokrata možda i ne bi ako nađu još neki dodatni posao.

Mada, da birokrate znaju da nešto rade, ne bi bili tu gde jesu...

Igor said...

Slavisa:

upravo slusam "End the Fed" Ron Paul-a, i hteo sam da pitam kako je moguce da se trzisno-orjentisani ekonomista (poput vas), zalaze za fiksni kurs.
U ovom post-u ste mi odgovorili.

Pitanje: u cemu je razlika izmedju fiksnog vezivanja dinara za evro i samog uvodjenja evra (nesto izmedju bi bilo valjda uvodjenje "dvovalutog" sistem,sto je cini mi se predlagao i LDP)?

Slaviša Tasić said...

Nema suštinske razlike, pod uslovom da fiksni kurs podrazumeva i pravila igre - da se dinar štampa i povlači jedino na osnovu ulaska i izlaska deviza iz zemlje i nikako drugačije. Bez dodatne monetarne politike. To je praktično isto kao da se ima evro koji normalno ulazi i izlazi iz zemlje, samo što svaki put kad uđe mora da se presvuče u dinar.

Nesuštinska razlika je da je mnogo jednostavnije, jeftinije i kredibilnije uvesti evro. Ali pod pretpostavkom da je to politički sada teško, fiksni dinar kao imitacija evra je isto solidno rešenje.

BluesRocker said...

Guvenrer: "Fiksni kurs, između ostalog, znači i da plate ne bi mogle u proteklih devet godina da porastu sa 90 na 400 evra, niti da bismo imali dosadašnji rast penzija."
To je neka ŠBBKBB teorija? Za 9 godina bi možda porasle na 600-700€. Ko to može da zna?

Sem toga, plate zaposlenih u privredi određuje tržište i njihova stručnost i radne navike. Kolike će plate biti onih koji se finansiraju iz bužeta, uopšte me nije briga. Ako su im male, neka sastave CV pa neka konkurišu na oglase za posao. Uostalom, od toliko korisnika budžeta nije se našao nijedan da očisti sneg sa trotoara ili da asvaltira večite bare na pešačkim prelazima.