Pages

09 October 2009

Ako ne bude nafte...

... nećemo imati ni problema sa Globanim zagrevanjem.

Politika danas prenosi vest da se takoreći nalazimo na kraju "petrocivilizacije", to jest civilizacije zasnovane na fosilnim gorivima.

Ako je to istina, tek onda borba protiv globalnog zagrevanja nema smisla. Poenta je u tome što u procenjenoj količini nafte u nalazištima nema dovoljno CO2 koji je potreban za generisanje katastrofičnih scenarija o globalnom zagrevanju.

Kao što sam nekada davno napisao na ovom blogu - ne treba da simultano brinete i o globalnom zagrevanju i o nestanku nafte, jer se te dve stvari međusobno isključuju. Treba da odaberete jednu omiljenu i onda brinete samo o njoj.

5 comments:

grh said...

a krave? kazu da krave proizvode vise CO2 nego auta.

Marko Paunović said...

Ako ne bude nafte, nece biti ni traktora, pa ni hrane za krave. :)

Inace, mislim da se radi o metanu, ne o C02.

Aleksandar Stevanović said...

A sta je sa biodizelom, pa jos konsekventni skok cena hrane, jadni gladni u Africi... Eto posla do mile volje za profesionalne spasitelje covecanstva. I globalno zagrevanje i naftoliki proizvodi. Pa jos uljasti skriljci, epizoda 24

Saša said...

To sa kravama je možda smešno, ali mislim da sam negdje zaista pročitao "ozbiljan" članak kako ljudska mesožderska priroda potencijalno predstavlja veću opasnost za ozonski omotač od CO2. Povezano sa stočarstvom. Normalno, masovni prelazak na vegetarijanstvo prirodno se nameće kao apsolutni moralni imperativ. Još samo da se donesu odgovarajući zakoni.

perica said...

Sve osim uljastih škriljaca je carbon neutral jer se oslobađa onoliko koliko je prethodno apsorbovano, tokom rasta trave.